Доступність посилання

ТОП новини

Газ по 143 долари?


Тетяна Ярмощук Київ, 21 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – "Нафтогаз" сьогодні назвав нову орієнтовну ціну на газ у 2008. 143 долари за тисячу кубів. Але назвати орієнтовно, яка українська влада підписуватиме нові газові угоди з Росією, наразі не береться ніхто.


Бомбою, яка ,втім, не вибухнула, стала сьогоднішня заява голови правління "Нафтогазу України" Євгена Бакуліна про обговорення його кампанією можливостей участі російської сторони у транзиті газу Україною. Примара «здачі української газотранспортної системи» виринула з небуття. Однак експерт з енергетичних питань Олександр Гудима не схильний перебільшувати значення цієї заяви. Він говорить, що буцімто пан Бойко дав команду пану Бакуліну щось випустити у світ у зв’язку з перебуванням Януковича у Росії, щоб росіянам приємно було полоскотати слух, що в Україні вони можуть щось зробити для Росії.

А от серйозніша річ: ціна імпортного газу для України у наступному році підвищиться на 10 відсотків. Про це повідомив Євген Бакулін, відповідаючи на питання Радіо Свобода. Він зазначив також, що дані домовленості будуть досягнуті, і ціна у наступному році буде в районі 143 доларів. Остаточна ціна стане відомою по завершенні переговорів.

Президент заявляв про необхідність переходу на прямі газові поставки

Однак, на думку Євгена Бакуліна, це питання сьогодні не на часі. Він каже, що у 2005 році Україна втратила середньоазійський газ. Сьогодні доводиться докладати всіх зусиль, щоб його повернути, але це не просте питання. Практично весь даний газ викупила російська сторона. Можна буде розраховувати лише на якісь додаткові об’єми, які будуть видобуті у середньоазійських країнах, або на входження у якусь сумісну діяльність.

У «Нафтогазі» сьогодні вважають недоцільними розмови про збільшення тарифу на транзит російського газу українською територією, про ймовірність чого говорили у Секретаріаті Президента. До речі про транзит. Упродовж семи місяців цього року він скоротився майже на 17%. Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін пов’язує це із теплою погодою. Він зокрема зазначив, що обсяги транзиту головним чином залежать не від України, а від споживачів. Тепла погода призвела до того, що насамперед країни заходу, головні споживачі російського газу, а також Україна, зменшили споживання газу, а відтак і зменшилися обсяги транзиту газу через Україну.

«Серйозно газова тема порушуватиметься російською стороною тільки після 30 вересня» Деякі експерти вважають, що серйозні перемови між Україною та Росією про газові поставки розпочнуться лише після парламентських виборів. Експерт Ради з енергетичної політики Олена Вітер привертає увагу до того, що попри спроби Віктора Януковича не вдається підчепити росіян на рекламні заяви про те, що ціна газу буде низькою. Поведінка росіян сьогодні свідчить, що Росія, зокрема "Газпром", не збираються серйозно обговорювати газові теми з нинішнім урядом і чекають завершення виборів.

Нині Україна імпортує російський та середньоазійський газ за ціною 130 доларів за тисячу кубів. Минулого року ця ціна становила 95 доларів. Відповідно до українсько-російських угод від 4 січня 2006 року блакитне паливо до Україні постачається через спільне підприємство «УкрГазЕнерго», яке в свою чергу закуповує газ не напряму у російського «Газпрому», а ще у одного посередника – компанії «РосУкрЕнерго».
XS
SM
MD
LG