Доступність посилання

ТОП новини

Політична плотва. Чи їстівні малі політичні партії?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи будете голосувати за обрану партію, якщо є великий ризик, що вона не пройде до парламенту? /images/photo/SL_21.08.2007_n1.jpg Василь Паюк, приватний підприємець: - У партії, за яку я буду голосувати, нема ризику не потрапити до парламенту. /images/photo/SL_21.08.2007_n2.jpg Валентина, пенсіонерка: - Я буду голосувати за Юлію Тимошенко і впевнена, що вона пройде. Я й на тих виборах голосувала за неї і тому впевнена. /images/photo/SL_21.08.2007_n3.jpg Володимир, програміст: - Не грає ролі, чи прохідна партія, чи ні. Голосуватиму за того, кого обрав. Але в парламенті будуть ті самі, що й були. Результати будуть такі ж. /images/photo/SL_21.08.2007_n4.jpg Галина, фізик, заступник директора: - За маленькі партії я ніколи навіть не планувала голосувати, тому в мене й немає жодних хвилювань. Я не буду віддавати свій голос за малі партії, адже мій голос може пропасти. /images/photo/SL_21.08.2007_n5.jpg Іван, пенсіонер: - Мені все одно потрапить, чи не потрапить, але лише за Регіони. Як можна за партію президента голосувати? А голос може пропасти, бо будуть жахливі фальсифікації проводити. Марічка Набока, Сашко Лащенко Учора - двадцятого серпня - був останній день, коли можна було висувати кандидатів на дострокових виборах. Через сито реєстрації ЦВК пройшли на сьогодні лише п’ятнадцять партій і блоків. На попередніх виборах учасників було у три рази більше. Разом із силами, що працювали в Раді останнього скликання, за місце під парламентським куполом боротимуться блок екс-спікера Литвина, прогресивні соціалісти Вітренко, а також об’єднання «Свобода», очолюване Олегом Тягнибоком, і Партія Народної довіри. Якою ж є роль дрібних партій: навіщо їм виборчі перегони і чи вигідна комусь ще їхня участь?

Конкуренти в малій вазі

Учасники перегонів, які, за твердженням соціологів, балансують на межі потрапляння до нової Верховної Ради, пояснюють своє прагнення йти на вибори по-різному.

Головна прогресивна соціалістка Наталя Вітренко каже, що біля сімдесяти відсотків населення України не задоволені сучасною ситуацією. Тож ті, хто не задоволений парламентом і урядом, будуть голосувати за інших.

Чотирнадцятий номер «блоку Литвина» Олег Зарубінський пояснює, що підхід до формування виборчого списку в його партії не такий, як в інших політичних сил, у списку присутні нові обличчя, лідери регіональних організацій – все це, на думку пана Олега, допоможе пройти його блоку в парламент.

Людмила Супрун, блок якої «Український регіональний актив» подав документи на реєстрацію до ЦВК, також прагне представити нових особистостей для України, і також робить ставку на регіональних лідерів.

Олександр Волков, лідер блоку "КУЧМА "(назва розшифровується, як Конституція, Україна, Честь, Мир і Антифашизм) взагалі не згодний з пропорційною виборчою системою. Він упевнений, що Україні потрібна мажоритарна система:

«Волкову як щось не подобається, то йому до одного місця, до одного органу на тілі те, що йому кажуть. Я маю свою думку, яка опирається на думку моїх виборців».

Головне не перемога, а участь

Широкому колу німців відомі лише п’ять партій, які представлені в Бундестазі, розповідає політолог Олександр Рар.

В Україні ж зареєстровано 140 політичних партій, прохідні з них, стверджують політологи, менше десяти. Для чого малопрохідні сили беруть участь у виборах, пояснює Ігор Попов, голова Комітету виборців України. Найбільш імовірними є дві причини. По-перше, якщо вони уникатимуть виборів, не братимуть у них участь, їм просто загрожує забуття і закриття. Тож треба постійно нагадувати про себе, зазначає експерт. Інша причина – політтехнології, прагнення відтягнути голоси від сильних суперників, чорний піар.

Загалом за статтею десятою Закону “Про вибори народних депутатів” своїх кандидатів може висувати партія, яка зареєстрована в установленому законом порядку не пізніше, ніж за рік до дня виборів, або блок, за умови, що всі партії, які входять до його складу, зареєстровані не пізніше як за рік до виборів. До партій та блоків, що вийшли на старт позачергових виборів, можуть додатися й інші учасники. Про це повідомив член Центральної виборчої комісії України Андрій Магера. Він також розповів про те, яких основних умов мають дотриматися охочі взяти участь у виборчих перегонах: повинно бути висунуто щонайменше 18 кандидатів у народні депутати, повинні бути подані всі необхідні документи, а також внесена грошова застава. Жодних обмежень нема і для всіх вимоги однакові, запевнив пан Магера.

Як прогнозує експерт Сергій Таран, до парламенту потрапить максимум чотири-п’ять сил. Також, на його думку, у цьому році, порівняно із попередніми перегонами стало значно менше технічних проектів:

«Зараз значно менше тих проектів, які мають відбирати голоси в конкурентів, з’явилося більше проектів, які мають на меті просто пропіарити свої політичні бренди».

Сергій Таран



- Технічних політичних проектів зараз значно менше і вони не відіграють тієї ролі, яку відігравали раніше.


Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG