Доступність посилання

ТОП новини

Жириновський повернувся на батьківщину


Валентина Одарченко Рівне, 22 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Неждано-негадано напередодні 16-ї річниці Незалежності в Україну завітав донедавна персона нон-ґрата, віце-спікер Державної Думи Росії Володимир Жириновський. Сталося це тому, що Жириновський нарешті довідався, що його родина по матері упродовж кількох століть мешкалв Костополі. Тож зібрався у приватну поїздку, яка все ж спричинила на Рівненщині певний суспільний резонанс.

Мабуть, не тільки в Жириновського у поїзді, а у Миколи Жулинського в Києві червоніли вуха, коли на сесії Рівненської обласної ради згадували їх обох в контексті недавньої епопеї із забороною в’їзду на територію сусідніх країн. Парадокс у тому, що обидва політики мають корені у рівненській землі. Ось тільки Жириновський ніколи не бачив свого діда, котрий народився в Костополі наприкінці позаминулого століття.

Жириновський знайшов своє коріння у довоєнному списку виборців

Іцхак Едельштейн, дід Жириновського, був успішним підприємцем, а його син, батько Жириновського, отримав хорошу освіту у рівненській гімназії. Про Костополь в Україні Жириновський чув від матері, однак у пам’яті закарбувалося «Конотополь». Тож спочатку шукав свої корені в сумському Конотопі. Шукаючи схожі за назвою міста, Жириновський знайшов прізвища своїх рідних в архіві – вони були зазначені у довоєнному списку виборців.

Хоч на Рівненщині ніхто не збирався перешкоджати благородним намірам Жириновського, депутати з фракції Української народної партії в обласній раді оприлюднили запит-заяву, яким хотіли завадити рівненській владі спілкуватися з Жириновським. Депутат Георгій Лебедюк нагадав, що Жириновський свого часу виголошував промови, у яких зазначав, що дійсними вважає «кордони 17-го року», у Києві «має сидіти російський губернатор», а українці потрібні живими в Сибіру як «замерзлі музейні експонати». Нагадавши історію з затриманням у петербурзькому аеропорту Миколи Жулинського, Лебедюк назвав Жириновського українофобом і заявив, що державні кошти не повинні бути використані для того, щоб його зустрічати, супроводжувати, охороняти або приймати.

Однак запропоноване рішення не пройшло, а голова облдержадміністрації Віктор Матчук нагадав, що змушений зустрічати Жириновського, бо такими є циркуляри, які надійшли з урядових інстанцій. Рівненщина буде приймати Жириновського «як людину, яка приїхала сюди не з офіційним візитом, а у своїх приватних справах», і буде зроблено те, що треба, щоб його перебування було спокійним, сказав обласний голова.

Жириновський: «Я для багатьох із вас справжнісінький земляк»

Прибувши вчора до Рівного, Жириновський гуляв вулицями міста, у Костополі роздавав дітям футболки з написам «ЛДПР», згодом побував у багатьох місцях масових поховань євреїв на Рівненщині і перекинувся кількома словами з журналістами. Він зізнався, що 60 років він нічого не знав про батька, діда, його сім’ю, і тільки минулого року за допомогою дипломатів та рабинату зібрав інформацію та написав книгу «Мій батько». «Я для багатьох із вас справжнісінький земляк, бо рід наш тут жив мінімум 150 років»,— заявив Жириновський.

Самі ж земляки здалеку спостерігали за зустріччю Жириновського зі своїм імовірним родичем Михайлом Хопером у супроводі чиновників, і висловлювали свою думку. «Я б таких почестей не робив людині, яка знущається над нашим прапором…»,— сказав один рівнянин.

Незалежність України — це «доконаний факт»

Увечері Жириновський побував у телестудії каналу «Рівне-1», де розсипався в компліментах рівнянам, відповідав на їхні телефонні дзвінки і щиро дивувався «розгулу демократії» в Україні. «Ось, я дивлюсь, як зараз проходить кампанія, в основному прямий ефір – це досягнення. Вважаю правильною і позицію вашого Президента з точки зору неможливості переходу з однієї фракції до іншої, бо це порушує волю виборців…»,— сказав Жириновський.

А от ситуації з шматуванням українського прапора Жириновський… не пам’ятає. «Та це ви, мабуть, десь в Інтернеті вичитали… Я взагалі противник того, щоб хтось рвав чиїсь символи… А визнання незалежності України – все, це доконаний факт»,— констатував російський гість.

У приміщенні фабрики діда Жириновського сьогодні працює сучасне швейцарсько-українське деревообробне підприємство «Свіспан лімітед». Господарі не пустили несподіваного гостя всередину. Але Жириновський не здається – каже, ще вестиме перемови зі власниками на рахунок частини акцій і обмовився, що прагне мати хоч якісь права на дідову спадщину, і підготував для цього документи.
XS
SM
MD
LG