Доступність посилання

ТОП новини

Лондонська виставка сакральних писань


Олекса Семенченко Лондон, 23 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Три найбільші світові релігії – християнство, юдаїзм та іслам – були чинниками, що формували історію та культуру Європи, Близького Сходу та великої частини Азії упродовж століть. Тепер деякі з найвитонченіших та найстарших рукописів, які представляють ці релігії, зібрані разом для унікальної виставки у приміщенні Британської бібліотеки. Виставка робить наголос на подібностях цих релігій та на повазі до людей різних віровизнань.

Експонати виставки походять з різних куточків Європи, Близького Сходу, Азії та Африки. Більшість є часткою постійної колекції Британської бібліотеки, а решту привезли із Франції, Мароко та інших країн. Це вражаюча колекція праць християнства, ісламу та юдаїзму, зібраних в експозицію під назвою «Відкрийте спільне між нами».

Ґрем Шоу є головним куратором цієї виставки сказав, що ми можемо нагадати людям, як багато вони мають спільного: «Те, зокрема, що Старий Заповіт християнської віри багато в чому дорівнює гебрайській Біблії. Що стосується ісламу, то у Корані ми знаходимо багато історій, персонажів та меседжів, що є переказом Старого та Нового Заповітів. Тож є багато спільного в історіях, етиці, моралі, про що добре нагадати собі».

Найстаршим з 230 експонатів є фрагмент із так званих «Сувоїв Мертвого моря», до яких входять два псалми з гебрайської Біблії

Найстаршими християнськими рукописами є уривок із копії євангелія від першої половини другого сторіччя, а також Codex Sinaiticus – повний текст Нового Заповіту з приблизно 350 року.

Що ж до ісламського священного письма, то тут найстаршим є Коран, написаний в Аравії наприкінці 7 сторіччя, тобто менш ніж сто років по тому, як пророк Могамет утік з Мекки до Медини.

Одначе керівник близькосхідної колекції Британської бібліотеки Колін Бейкер зазначає, що найцінніший Коран на виставці походить з Єгипту 14 сторіччя: «Видатний експонат – це Коран, що його замовив султан Бейбарс. Це сім томів на понад двох тисячах сторінок, виписаних золотом. Це найбільший ісламський скарб Британської бібліотеки й один з найцінніших Коранів, виготовлених у мамлюкський період».

Що стосується єврейських скарбів, то тут бачимо Syriac Pentateuch – найстарший відомий датований рукопис Книги Буття, Книги Виходу та Книги Левіта, а також дві інші книги з Туреччини 5-го сторіччя.
XS
SM
MD
LG