Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ятник В’ячеславу Чорноволу відкрили у Миколаєві


Петро Каландирець Миколаїв, 23 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Миколаєві відкрили пам’ятник засновнику Народного Руху України, колишньому політичному в’язню В’ячеславу Чорноволу. Це вже четвертий в Україні пам’ятник відомому громадському діячеві, який загинув у автокатастрофі при ще й досі не з’ясованих обставинах.


Дотепер у Миколаєві було лише погруддя Чорновола біля приміщення обласної організації Народного Руху України на вулиці Велика Морська. Місцеві рухівці неодноразово порушували питання про необхідність відкриття ще й пам’ятника. Міська влада врахувала ці пропозиції і відтепер гранітний пам’ятник Чорноволу височіє практично в центрі міста. Це не випадково. В’ячеслав Максимович багато разів був гостем обласного центру і активно сприяв розвитку національно-демократичних організацій на півдні України. Приміром, на перших виборах Президента України його офіційною довіреною особою в Одесі був нинішній мер міста Едуард Гурвіц.

Миколаївський міський голова Володимир Чайка у виступі на урочистій церемонії сказав, що відкриття пам’ятника Чорноволу є історичною подією. На його думку, це є крок до злагоди цілої України. Голова Християнсько-Демократичного Союзу, народний депутат Володимир Стретович, виступаючи, зауважив, що покійний лідер жив Україною, жив її майбутнім. «Сьогодні він приходить у Миколаїв і залишається тут назавжди у граніті, щоб своїм суворим поглядом запитувати кожного з нас, а що ти зробив, щоб Україна велика, єдина, соборна, незалежна, суверенна, справедлива і затишна була для кожного з нас?»

Мітинг з приводу відкриття монументу
На відкриття па’ятника свого батька прибув і народний депутат Тарас Чорновіл. Його виступ присутні зустріли вигуками «ганьба» і «зрадник».

Пам`ятник освятив миколаївський архиєпископ УПЦ Київського Патріархату.

Чимало з присутніх на урочистостях висловлювали сподівання, що обрана на виборах 30 вересня Верховна Рада України призначить нове керівництво Генеральної прокуратури України, яке буде здатним завершити розслідування причин автокатастрофи, у якій загинув В’ячеслав Чорновіл.
XS
SM
MD
LG