Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко без референдуму?


Тетяна Ярмощук Київ, 23 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Юлія Тимошенко не переконала Віктора Ющенка. Президент вважає, що вибори до парламенту і референдум щодо Конституції в один день — це вже занадто. До того ж, не дуже легітимно. Юлія Тимошенко вважає: главу держави неправильно інформує його оточення.


Сьогодні Віктор Ющенко зустрівся з Юлією Тимошенко. На її прохання, як коректно, але наполегливо наголошувала прес-служба глави держави. Зустріч почалася з трикратного цілування, а закінчилася так: Віктор Ющенко не вважає доречним проводити в один день вибори і референдум.

Віктор Ющенко: «У день виборів конституційний референдум, як запропоновано,— ми легко підпадаємо під перегляд його легітимності. Ми можемо пусту роботу провести, яку через суд потім знівелюють тільки через те, що були втрачені норми закону по національному референдуму».

Втім, Віктор Ющенко допускає, що референдум з приводу змін до Конституції може відбутися вже до кінця року.

Крапку поставить тільки суд?

Юлія Тимошенко переконана: Президента дезінформували. На її думку, крапку в цій справі має поставити суд.

«Я пояснила Президенту всі положення Конституції, всі положення закону про референдум і спробувала довести, що всеукраїнський референдум, який сьогодні заблокувала ЦВК, є можливий для проведення одночасно з виборами. Ми домовилися, що наша команда на чолі зі мною, проведе ще одну зустріч з членами ЦВК, пояснить нашу правову позицію. Думаю, що крапку у цьому може поставити тільки суд. Суд призначений на початок вересня», – наголосила Юлія Тимошенко.

Синхронізувати вибори та референдум було б можливо, але це й справді б викликало немало проблем, вважає адвокат Олексій Резніков: «Якщо було б ухвалене рішення про проведення референдуму, то, зрозуміло, далі процедура працює так само, як і на виборах. Люди приходять на виборчі дільниці, отримають відповідні бюлетені, ставлять відмітку з приводу питань, які вказані на бюлетені, і кидають їх в урну. Далі б процедура вже працювала. Але підготовка цього референдуму і додаткове навантаження на ЦВК— це вже питання. Не просто це. У нас процедура референдуму ніде не прописана, крім самого факту. Тому, я думаю, що виборчі дільниці просто не впоралися б, було б багато нарікань, відповідно і судових позовів».

Політичний піар з боку БЮТу?

Розмови про синхронізацію конституційного референдуму з достроковими виборами від самого початку були політичним піаром, зазначив Радіо Свобода політичний експерт Артем Біденко: «Позиція Юлії Тимошенко – це максимально піарівський підхід до питання референдуму. Це зведення усіх проблем, які існують у нашій державі, до недосконалості Конституції».

Центральна виборча комісія відмовила у реєстрації ініціативним групам зі збору підписів за проведення 30 вересня референдуму щодо нової редакції Основного закону. Мотивація: питання, які пропонуються винести на референдум, не відповідають вимогам Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» і Конституції.

Блок Юлії Тимошенко в свою чергу подав скаргу на дії ЦВК в окружний Печерський суд Києва. Юлія Тимошенко раніше заявляла про змову членів Центрвиборчкому від Партії регіонів та «Нашої України».
XS
SM
MD
LG