Доступність посилання

ТОП новини

Я дістаю із широких штанин... Чим різняться паспорти різних країн?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Які дані ви б хотіли прибрати зі свого паспорта чи додати туди? /images/photo/SL_23.08.2007_n1.jpg Михайло, головний бухгалтер: - Якщо дивитися з боку часів радянського союзу, то національність повинна бути в паспорті. Також може бути ще на додачу англійська мова, але мені здається, що російську забирати не варто. /images/photo/SL_23.08.2007_n2.jpg Тетяна, тренер з лижних гонок, Харків: - Мене влаштовує те, що є в паспорті, додавати, мабуть, нічого не треба. Ми часто виїжджаємо в Росію, тому має бути написано і російською мовою, не тільки українською. Щодо шлюбу – в мене чоловік забув поставити цей штамп – і ніхто про це не згадує, жодних проблем не виникає. /images/photo/SL_23.08.2007_n3.jpg Віктор, охоронець: - Краще, аби код ідентифікаційний був – все в одному місці. Отак було б краще. /images/photo/SL_23.08.2007_n4.jpg Марія Василівна, вчитель християнської етики, Чернівці: - Я думаю краще було б, якби ще прописано все було англійською. Також треба внести туди ідентифікаційний код. А також національність – я горда з того, що я українка – хай би там було це написано. /images/photo/SL_23.08.2007_n5.jpg Микола, студент, Чехія (Прага): - У чеському паспорті є все те саме, що й в українському. А ще так звані “рóдні числа” – для страховки, а також колір очей – для перетину кордону. Марічка Набока, Віола Бурда Українській незалежності виповнюється шістнадцять років. У нашій державі це якраз час отримувати паспорт. Український паспорт часто шокує іноземців - кількістю даних про людину та обов’язкових печаток. Чому він майже не змінився з радянських часів? Що бажають знати про своїх громадян посттоталітарні держави - Білорусь та Ірак, і демократична Велика Британія?

Україна

Так звана прописка чи, офіційно, реєстрація за місцем проживання, в паспорті має бути. Хоча у паспортному столі ставити такий штамп Вас не змушуватимуть, але без реєстрації Ви не зможете потрапити до лікарні чи отримати соціальну допомогу. А за кожен день, прожитий без неї, вам доведеться платити штраф, так вимагає закон – говорять у паспортному столі Шевченківського району, де побувала кореспондентка Радіо Свобода Леся Штогрин.

Слухати репортаж:


Білорусь

Білоруський паспорт заповнюється трьома мовами:білоруською, російською та англійською. За кількістю штампів та відомостей він мало різниться від українського — держава, окрім імені, дати та місця народження людини, вносить у паспорт громадянина дітей, дружин-чоловіків, ідентифікаційний код та прописку. З дев’яностих років у білоруських паспортах немає записів про національність. До того ж, Білорусь уже йде до того, щоб скасувати інститут прописки і ввести, як і в Україні, реєстрацію за місцем фактичного проживання.

Втім, є в білорусів своє паспортне ноу-хау. За словами кореспондента Радіо Свобода в Мінську Валерія Калиновського, у громадянина, який хоче перетнути кордон Білорусі, в паспорті має стояти штамп, який дозволятиме це зробити.

Він свідчить, що людина з цим паспортом може їздити всіма країнами світу — так звана віза на виїзд. Його можуть не поставити людям, які володіють державними таємницями, або тим, які не відбули покарання або опозиційним політикам. Адже цей штамп ставлять лише після того, як людину перевірить і КДБ, і міліція, і військкомати. Нещодавно запровадили ще й персональний номер громадянина. Кілька сотень віруючих православних людей відмовилися брати паспорти такого зразка, запевняючи, що це мітка диявола.

Ірак

В Іраку є лише зовнішній паспорт. Внутрішнього немає, замість нього використовується особиста картка громадянина Іраку – і це справжній довідник про людину. Окрім дати і місця народження, імені та фото людини, держава бажає знати, наприклад, професію людини — каже Алі Абдул Керім Отаві, консул республіки Ірак в Україні.

Британія

Щоб отримати паспорт у Британії, треба надати свідоцтво про народження, дві фотокартки і будь-який документ, який засвідчить вашу особу, розповідає кореспондент Радіо Свобода в Лондоні Олекса Семенченко.

Але в англійців нема такого поняття як внутрішньодержавний паспорт. Такий документ отримують лише ті люди, які збираються за межі країни — тобто, вони отримують паспорт закордонний. Туди вносять дані про місце і дату народження, фото, ім’я людини, а також метричні дані: відбитки пальців та скан рогівки ока. Сімейний статус людини залишається її власною справою, а дітей у паспорт можна вписати за бажанням. Дитина, незалежно від віку, також може отримати свій особистий паспорт. Зробити це можна навіть сидячи вдома – треба лише зібрати необхідні документи і вислати їх поштою.

Я волком бы выгрыз бюрократизм. К мандатам почтения нету. К любым чертям с матерями катись любая бумажка. Но эту...

Владімір Маяковскій, “Стіхі про паспорт”
Паспортний контроль

Чи співвідноситься модель паспорта з незалежністю громадянина від своєї держави? Письменник та видавець Дмитро Капранов упевнений, що так:

“Зв’язок між паспортом і свободою в країні прямий. Чим більше свободи, тим менше документів, менше штампів, менше паспортів. Українці на кожен перетин кожного кордону повинні питати дозволу і отримувати якісь штампи. Людина має бути вільною від держави, від бюрократії як такої, від її атрибутів”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG