Доступність посилання

ТОП новини

Про що говорили в Сочі президенти Росії та Вірменії?


Кирило Булкін Київ, 24 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Зустріч глав Росії і Вірменії в Сочі. Президенти Владімір Путін та Роберт Кочарян констатують цілковите взаєморозуміння у двосторонніх відносинах. Але найважливіше з перемовин залишилося за лаштунками.

На прес-конференції після зустрічі двох президентів Владімір Путін говорив про теплі зв’язки між Москвою та Єреваном: «Мені дуже приємно відзначити, що наші відносини розвиваються непогано, зростає товарообіг, ну а про взаємодію в політичній сфері я вже не кажу. Ці стосунки мають справді союзницький характер».

Так само позитивно оцінив розвиток відносин і вірменський колега Владіміра Путіна – Роберт Кочарян: «Об’єм відносин у нас зростає в усіх напрямках: інвестиції, товарообіг, військово-технічна співпраця, політична... І час від часу виникає необхідність звірити позиції, проконсультуватися».

Подробиці переговорів в цілковитій таємниці

Як повідомляє вірменська служба Радіо Свобода, у Єревані подробиці переговорів зберігали майже в цілковитій таємниці. Напередодні візиту Кочаряна до Сочі президентська адміністрація видала лише короткий прес-реліз, де повідомила, що на зустрічі йтиметься про «перспективи розвитку російсько-вірменських стосунків».

Прес-секретар вірменського президента Віктор Согомонян, утім, повідомив, що Кочарян планував провести в Сочі ще низку зустрічей, однак не став уточнювати, з ким саме.

На думку аналітиків, Путін та Кочарян мали обговорити питання газопроводу, що постачає іранський газ до Вірменії.

Минулого року Вірменія віддала свою дільницю цього газопроводу під контроль російського «Газпрому» в обмін на те, що Росія до 1 січня 2009 року утримуватиме ціни на газ для Вірменії удвічі нижчими від європейських, а саме – на рівні 110 доларів за кубометр.

Також цілком можливо, що російський та вірменський президенти обговорювали питання продажу зброї. Оскільки Вірменія є членом Організації договору про колективну безпеку, в якій домінує Росія, вона має право купувати російську зброю за преференційними цінами.

Попередня зустріч Путіна й Кочаряна в Сочі відбулася у січні цього року. Тоді темою переговорів у форматі «сам-на-сам» були російсько-вірменські торговельні відносини. Обидва президенти тоді раділи збільшенню російської економічної присутності у Вірменії та обіцяли й надалі збільшувати її упродовж року.
XS
SM
MD
LG