Доступність посилання

ТОП новини

Дослідження сексуальної активності старих y США


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 23 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як показує останнє дослідження у Сполучених Штатах, сексуальна активність американців не припиняється навіть у віці, що його називають «похилим». Сексом займаються люди не лише пенсійного, а й позапенсійного віку, ті, яким за 60, 70 років, ба навіть ті, хто переступив поріг вісімдесятки.

Знаменитий американський комік Джордж Барнс, який дожив до ста років, казав колись, що займатися сексом у похилому віці – все одно, що грати у більярд не києм, а шматком мотузки. Це твердження – насправді лише жарт, як показує найновіше дослідження під назвою «Національний проект вивчення соціального життя та стану здоров’я у старості”, здійснене у Чікагському університеті.

Найавторитетніше, либонь, медичне видання в Америці, New England Journal of Medicine, присвятило цьому проектові спеціальну публікацію. Дослідження соціологи та медики проводили по всій країні, відібравши 3005 чоловіків і жінок у віці від 57 до 85 років. Виявилося, що більшість тих, кого американці поважно називають senior citizens, тобто старші громадяни, є сексуально активними, причому більше половини з тих «старших громадян» займаються сексом, включно з оральним, два-три рази на місяць. Вони вважають секс важливою складовою частиною свого життя.

«Старші люди – це ті ж молоді на пізнішому етапі життя»

Науковці Чікагського університету кажуть, що результати їхнього дослідження повинні спростувати поширене переконання, ніби люди похилого віку втрачають інтерес до статевого життя, що сексом займаються лише молоді. «Старші люди – це ті ж молоді на пізнішому етапі життя», - сказала в інтерв’ю «Лос-Анджелес Таймс» гінеколог Стейсі Тесслер Ліндау з медичної школи імені Пріцкера при Чикагському університеті, провідний автор дослідження.

Екстраполюючи результати дослідження, науковці доходять висновку, що у віковій групі від 57 до 64 років майже три чверті людей є сексуально активними. У віці від 65 до 74 років таких людей близько половини. Серед найстаршої вікової групи – від 75 до 85 років приблизно чверть залишаються сексуально активними. 14 відсотків приймають ліки типу віагри. Серед жінок 43 відсотки скаржаться на брак бажання і 39 відсотків – на внутрішню сухість. Найстарші жінки займаються сексом менше ніж чоловіки, тому що їм бракує партнерів. Цей факт пояснюється статистикою: жінки в Америці живуть на 5-7 років довше від чоловіків. У віці 64 років на кожних 10 жінок припадає 8 чоловіків, а вже серед тих, хто дожив до 85, на 10 жінок – лише 4 чоловіки. Едвард Лауманн, соціолог Чікагського університету, співавтор дослідження, каже, що занепад сексуальної активності може бути першою ознакою загального погіршення стану здоров’я. «Сексуальність не зникає з виходом на пенсію», - доходить висновку доктор Едвард Шнайдер, професор геронтології університету Південної Каліфорнії.
XS
SM
MD
LG