Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче стати гідною Європи. Як колишні агенти КДБ керують Росією. Своє мільярдне багатство Віктор Пінчук зібрав методами, за які йому соромно (огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 24 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі в кінці тижня багато матеріалів про Україну і, зокрема, про 16-ту річницю її незалежності. Як завжди, впливові видання переповнені публікаціями про створення руками колишніх агентів КДБ так званої «суверенної демократії» в Росії. Європейська преса пише також про українських олігархів та їхню працю на благо України. Також у багатьох виданнях висловлюється занепокоєння намаганнями Росії заволодіти українською газотранспортною системою.


Впливова французька «Фіґаро» оприлюднила статтю Президента України Віктора Ющенка про намагання України у час 16-тиріччя свої незалежності бути «гідною Європи». Віктор Ющенко пише на сторінках французького часопису, що Україна прагне будувати європейську демократію і наголошує, що: «Україна змогла протистояти спробам встановлення «контрольованої демократії», при якій будь-які політичні зміни визначалися б обмеженим колом еліти». Ющенко пише про свою впевненість, що вибори до українського парламенту 30 вересня стануть ще одним кроком до входження України «у європейську родину демократичних націй».

Росія так і не усвідомила, хто її справжні вороги...

Впливовий лондонський часопис «Економіст» пише, що «колишні агенти КДБ, котрі очолюють Росію, керуються помилковими уявленнями про те, як зробити її великою». Видання вважає першим помилковим уявленням цих людей – натиск на воєнну могутність Росії і намаганням силою сіяти страх у світі. Оглядачі підкреслюють, що нинішніми силовиками у Кремлі керують жадоба помсти за невдалий путч 1991 року і жадоба розбагатіти будь-якими методами. «Економіст» зазначає, що Росія так до кінця і не усвідомила, що її головними ворогами є – не цивілізований, демократичний світ, а «власна злочинність, слабка інфраструктура, сепаратизм, хаос на Північному Кавказі, брутальні порушення прав людини і наростання демографічної катастрофи».

Мільярдне багатство Пінчука

Лондонська «Файнешел Таймс» опублікувала великий матеріал про українського олігарха, зятя колишнього президента Україні Леоніда Кучми – Віктора Пінчука. Газета пише, що «своє мільярдне багатство Пінчук створив за допомогою методів, за які йому соромно. І нині Віктор Пінчук, український олігарх, хоче витрачати свої гроші розумно. Він спонсорує мистецтво, просуває вступ України до ЄС і заробляє таким чином повагу», – підкреслює «Файненшел Таймс».

Скандал довкола української ГТС

А польська «Ґазєта Виборча» пише про черговий скандал довкола української газотранспортної системи, пов’язаний із заявою керівництва «Нафтогазу» України про можливість передачі російському «Газпромові» частини української ГТС в обмін на доступ українських газовиків до добування газу в Росії. Газета пише про високу вірогідність того, що це питання було центральною частиною нещодавніх московських переговорів Владіміра Путіна та українського прем’єра Віктора Януковича. «Ґазєта Виборча» інформує про гостро негативну реакцію на заяву «Нафтогазу» з боку українського президента Віктора Ющенка і нагадує, що українська ГТС, згідно з українськими законами, не може бути приватизована і передана іншій державі.
XS
SM
MD
LG