Доступність посилання

ТОП новини

Проект пам’ятника засновнику перших загонів УПА Тарасові Бульбі-Боровцю підготували митці Рівного


Валентина Одарченко Рівне, 24 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Увічнення пам’яті політичних діячів, котрі доклалися до становлення української Незалежності – один із напрямків спільної роботи влади і громадських організацій Рівненщини. Тут уже споруджені перші в Україні пам’ятники Симону Петлюрі, командиру «Поліської Січі» Климові Савуру, повстанському художнику Нілу Хасевичу. А днями тут затверджено проект пам’ятника командиру і засновнику перших загонів Української Повстанської армії – Тарасові Бульбі-Боровцю.

Ветерани УПА
Ще в 1941 році на Волині з’явилися перші загони УПА. Столицею повстанської республіки став Олевськ, а її керманичем – 33-річний уродженець Березнівського району Рівненщини Тарас Боровець, котрий узяв собі псевдо – Бульба. В лютому 1942-го повстанські загони на чолі з Боровцем діяли в Костопільському та інших районах, а в липні 1943-го очолювані ним загони отримали назву – Українська Народно-Революційна Армія.

Бульба-Боровець пережив два табори – довоєнну Березу Картузьку і нацистський Заксенхаузен. Воюючи на два фронти – із нацистськими і більшовицькими загарбниками, він категорично заперечував проти боротьби між українцями і був противником силових розправ з польським населенням.

У Рівному досі мешкають люди, котрі знали Бульбу-Боровця. Серед них і його зв’язкова Галина Петренко-Кухарчук, яка зазначила: «Він дуже був порядний, чесний…Рідкісна людина».

Вони керувалися благородними цілями створення Української держави

Нині покійний рівненський історик професор Йосип Пацула присвятив вивченню життя і боротьби Бульби-Боровця свою наукову працю, у якій доводить, що люди, які очолювали УПА, не були бандитами всупереч радянській трактовці. Вони керувалися благородними цілями створення Української держави, а коли й спілкувалися із загарбниками, то виключно з виправданих підстав.

Йосип Пацула: «Боровець вів переговори з представниками вермахту щодо обміну курсантів німецького училища, взятих у полон, на українських патріотів, що потрапили у тюрми Рівного, Дубна, Луцька…»

Упродовж багатьох років земляки Боровця розповідали про нього з уст в уста, і тільки два роки тому 5 томів безцінних архівних документів – листування Бульби-Боровця – потрапили до рівненського архіву з Мюнхена, де він мешкав після визволення з концтабору.

Листи проливають світло на чимало вчинків і кроків легендарного повстанця, однак найбільш цінною для вивчення його біографії та ідей є його власна книга «Армія без держави», присвячена УПА. Скульптор Володимир Стасюк, приступаючи до створення монумента, спочатку взявся за цю книгу.

Володимир Стасюк: «Борючись за Українську народну Республіку, Бульба свідомо уникав боїв з українцями, зі своїм же народом, хоча йому це й нав’язувала радикальна опозиція (а воно зараз те саме відбувається практично) – то лише за цю позицію вже можна поважати цю людину, і вірити в його демократичний погляд взагалі на розвиток армії, яка, за його ідеєю, мала бути регулярною, збройними силами України».

«Ми повинні згадати своїх земляків»

Монумент скульптор Володимир Стасюк створив у вигляді трикутної скульптурної композиції. У його верхньому куті – ідея, тобто знак УНР, у двох інших – образи повстанців, спереду – постать Бульби-Боровця у формі генерал-хорунжого Поліської Січі.

Володимир Стасюк: «Ми справді хотіли сконцентруватися спочатку тільки на фігурі, але лишається борг у нащадків перед тими поліщуками. Вся авторська група переконана, що ми повинні згадати своїх земляків – і третій знак у пам’ятнику – це символ УНР – показати Українську народну Республіку як фундамент, на якому базувався порив людей Полісся. Волині до волі, до Свободи…»

Поряд зі скульптором над пам’ятником працювала ціла династія – архітектор Володимир Ткачук із дружиною й синами. Буквально за півроку Рівненщина відзначатиме 100-річний ювілей видатного земляка Тараса Бульби-Боровця. Однак чи з’явиться монумент саме до ювілею – ще невідомо, адже коштів на його спорудження наразі бракує.
XS
SM
MD
LG