Доступність посилання

ТОП новини

Нова кампанія проти виведення військ з Іраку


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 27 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах широку кампанію проти виведення військ з Іраку розпочала нова громадська організація Freedom’s Watch (Фрідомз Уотч), що у вільному перекладі звучить як «На сторожі свободи». Мета кампанії – вплинути на громадську думку й переконати законодавців не припиняти фінансування бойових операцій в Іраку, як того вимагають лідери демократичної більшості у Конгресі.

Організацію Freedom’s Watch створено з ініціативи численних комітетів та асоціацій ветеранів війни, як також декількох колишніх дипломатів. Активну участь у діяльності організації бере Арі Флайшер, прес-секретар Білого дому у перший термін президента Джорджа Буша. Ідею свою організація поширює за допомогою відеороликів, що їх показує телебачення як оплачувану рекламу у 20 штатах, здебільшого уздовж Східного та Західного узбережжя Сполучених Штатів.

«Піти звідти зараз ми просто не маємо права»

На одному з роликів, показаному телемережею Ей-Бі-Сі, у кадрі молодий чоловік в інвалідному кріслі. Це сержант Джон Крізел, який втратив обидві ноги в бою у Фалуджі в грудні минулого року. Він каже: «Я свідомий того, що ми втратимо, якщо виведемо наші війська з Іраку. Це означатиме, що всі наші зусилля і жертви були даремні. Піти звідти зараз ми просто не маємо права», – переконаний сержант Крізел. Його думку поділяє жінка, чий чоловік загинув в Іраку. Вона впевнена, що вивід військ звідти міг би потягти за собою нові теракти в самій Америці.

Арі Флайшер каже, що вивід військ означав би успіх терористів. На аргумент опонента у програмі громадського радіо NPR, мовляв, перед війною Ірак не являв небезпеки для Америки, Флайшер відповів: «Тоді треба було під час Другої світової війни сказати: навіщо нам воювати з Німеччиною, адже на нас напала сама лише Японія».

США не можуть вічно тримати війська в Іраку

Між тим, сенатор-республіканець Джон Уорнер, донедавній голова комісії у справах збройних сил, після поїздки до Іраку заявив, що для уряду у Багдаді часу вже нема. Посилаючись на слова президента Буша, що США не можуть вічно тримати війська в Іраку, сенатор Уорнер радить зробити символічний жест і вивести до Різдва бодай 5 тисяч солдатів. На думку законодавця, цей крок допоможе іракським лідерам усвідомити необхідність політичного компромісу з опозицією, щоб покласти край міжусобному насильству.

Законодавці-демократи йдуть ще далі. Вони вимагають вивести війська з Іраку якомога швидше. Сенатор Карл Левін, який заступив Уорнера на посаді голови комісії у справах збройних сил, і сенатор Гіларі Клінтон закликали відправити у відставку прем’єр-міністра Нурі аль-Маліки, оскільки він не може знайти політичного рішення проблеми міжусобного насильства в Іраку.

Президент Буш визнав існування проблеми, але виступив на захист іракського лідера. Сам прем’єр-міністр аль-Маліки висловив обурення з приводу заяв двох сенаторів. Він розцінив заклик Левіна й Клінтон до своєї відставки як втручання у внутрішні справи Іраку. Одначе, багато хто з-поміж законодавців критикує іракського прем’єра за неспроможність примирити мусульман-шиїтів із сунітами.
XS
SM
MD
LG