Доступність посилання

ТОП новини

«Розсекречена пам’ять»: СБУ відкриває свідчення про Голодомор з архівів ГПУ-НКВС


Кирило Булкін Київ, 27 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Служба Безпеки України випустила друком збірку документальних свідчень про найбільшу трагедію українського народу ХХ сторіччя – Голодомор. «Розсекречена пам’ять. Голодомор 1932-33 років України в документах ГПУ-НКВС» – так називається книжка, яку презентували сьогодні в СБУ.


Над книжкою «Розсекречена пам’ять» крім співробітників Служби безпеки України працювали представники Міжнародного благодійного фонду «Україна-3000», Українського інституту національної пам’яті, науковці та архівісти. Результат їхніх зусиль – збірка, що стане в пригоді як дослідникам, так і вчителям, студентам, широкому колу читачів. Говорить начальник відділу архіву Служби безпеки України Василь Даниленко.

Книга складається з двох частин. У першій поміщені статті науковців, які дають сучасний погляд на події 1932-33 років в Україні. Друга частина книги – це самі документи. В окремій групі документів розкриваються передумови організації Голодомору.

Свідоме нищення українського селянства та нації

Гіркі спогади
Відкриття архівів ДПУ-НКВС-МДБ-КДБ і публікація свідчень про терор проти українського народу, який дійснювала большевицька каральна машина, має велике значення з багатьох причин. Історики отримали нові документальні свідчення свідомого нищення українського селянства та всієї української нації. Це цілий пласт матеріалів, що доповнюють та підтверджують дані документів з інших джерел та усні свідоцтва, на яких досі значною мірою ґрунтували свої дослідження науковці.

Головний науковий співробітник Інституту історії НАН України, професор Руслан Пиріг вважає, що оприлюднені архівні матеріали є найбільш зручним, мобільним і важливим джерелом. Вони добре оцифровуються і загал може їх сприймати, каже науковець.

СБУ на сторожі українських інтересів?

Для українських політиків та дипломатів документи, зібрані в книжці «Розсекречена пам’ять», стануть вагомим аргументом для переконування світової спільноти: Голодомор 1932-33 років справді був геноцидом українського народу. Виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко каже, що працівники СБУ упевнені в цьому, оскільки бачили, як цей злочин проти людства був спланований.

Не можна недооцінювати значення цього видання і для самої СБУ, яка цим вчинком очищується від кривавої спадщини радянських спецслужб і засвідчує, що стоїть на сторожі українських інтересів і української національної пам’яті.

Книжкою «Розсекречена пам’ять» робота Служби безпеки з розкриття архівів радянських спецслужб не закінчується. На черзі нові архівні матеріали про репресії за весь час існування в Україні тоталітарного режиму.
XS
SM
MD
LG