Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ятник невідомому... в центрі Дніпропетровська


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 27 серпня 2007. (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську, на одній із центральних вулиць, з’явилася метрова бронзова скульптура невідомого чоловіка, що присів відпочити на бордюр. Мешканці міста же встигли наректи його «пам’ятником невідомому перехожому» та «героєм нашого часу». Хто встановив об’єкт, наразі невідомо. У міськраді запевняють – не давали жодного дозволу. Але боротися, щоб незаконний пам’ятник прибрали, схоже, не збираються.

Пам’ятник невідомому...?
Бронзовий інкогніто на Катеринославському бульварі на звичайного обивателя мало схожий: обручка-печатка на руці, модні черевики. Мистецтвознавці запевняють, скульптура не є втіленням образу середньостатистичного дніпропетровця, швидше за все – це зображення конкретної людини. Одна із версій – у бронзі відлитий лідер однієї з великих фінансово-промислових груп, який забудовував цю частину міста. І хоча пам’ятник виконали не без художнього смаку та хисту, фахівці впевнені, що самочинно встановленій скульптурі не місце на центральній вулиці.

Мистецтвознавець Людмила Тверська обурена таким стихійним мистецтвом, і вважає це порушенням всіх етичних норм. «Як у нашому місці з’являються роботи, які не погоджувала художня рада?» — запитує вона.

Автор відомий, але хто ж модель?

У міськраді підтверджують – скульптура з’явилася без відповідного погодження з управлінням культури. Хто її встановив, теж поки не з’ясували, хоча на зворотному боці пам’ятника великими буквами викарбуване прізвище дніпропетровського скульптора:«Шабанов». Руйнувати незаконно встановлений пам’ятник, як це було у Кривому Розі з монументом Героям України, теж ніхто не збирається. Нехай стоїть, розважає людей, каже начальник міського управління культури й мистецтв Валентина Бойко. В Європі дуже модно встановлювати декоративні пластичні форми, отож нехай невідомий пан собі сидить.

Між тим пересічні мешканці Дніпропетровська до дискусій між владою та мистецтвознавцями байдужі, багатьом скульптура припала до душі, дівчата фотографуються, сидячи у бронзового чоловіка на колінах, молодь встромляє незнайомцеві в руки недопиті пляшки пива.
Автор відомий


У бронзового чоловіка шукачі металобрухту вже поцупили його бронзову сигаретку. Новий пам’ятник поки ніде не зареєстрований. Відтак місто не відповідає за його охорону та збереження.

До речі, ще півроку тому на встановлення незаконних меморіальних об’єктів у місті реагували суворіше. Коли на готелі «Асторія» місцеві «братчики» прикріпляли пам’ятну дошку на честь Нестора Махна, їм намагався перешкодити цілий наряд міліції.
XS
SM
MD
LG