Доступність посилання

ТОП новини

Гроші на школу. За підрахунками батьків, «екіпірувати» школяра до навчального закладу стало дорожче на 20 відсотків, аніж торік


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Скільки коштує підготуватися до нового навчального року? /images/photo/SL_27.08.2007_n1.jpg Євген, школяр, в 9 клас перейшов: - Мені особисто батьки скупилися на 8 тисяч гривень. Білий піджак, спортивний костюм, копачки для футбола, футбольну форму, канцтовари… /images/photo/SL_27.08.2007_n2.jpg Тетяна Миколаївна, медичний працівник: - Онука є, в 9 клас іде зараз. Дуже дорого все…500 гривень – мало, бо ще треба взуття, а ще теплий одяг, а ще книги – тут і в тисячу не вкладешся… /images/photo/SL_27.08.2007_n3.jpg Олександр Задорожний, школяр, перейшов у 10 клас: - Я собі ще нічого не купляв, відклав все до 31 серпня, але десь до 2 тисяч гривень - набереться…це тільки на форму – сорочка, форма, туфлі, краватки, щоденники…Але ж це тільки на початок, а потім ще протягом року треба буде купу всього… /images/photo/SL_27.08.2007_n4.jpg Валентина Олексіївна, пенсіонерка, с. Городянка: - Ми вже зібрали своїх – хлопчик йде у 2 клас, а дівчинка в 1. Вклалися в 1000 гривень… /images/photo/SL_27.08.2007_n5.jpg Анастасія, студентка, рекламіст: - Ми не все купляли заразом. Зараз тільки докупляли – сарафан, сорочки – 100 доларів вже витратили. Туфлі ми купляли їй навесні – вони зараз на неї ще будуть нормальні, ще залишилася спортивна форма…Ну, десь тисяча гривень на все - мінімум, подорожчало зараз на дітей і взуття і одяг… Віола Бурда, Олександр Лащенко ПОЧОМУ ШКОЛЯРИК? Лічені дні залишилися до початку нового навчального року – і для багатьох батьків у розпалі клопоти, пов’язані зі збиранням дітей до школи. Олівці, ручки, циркулі, лінійки, зошити, рюкзак, форма… У ці дні найпопулярніші не речові, продуктові - всім звичні базари. На пару-трійку тижнів до початку вересня – лідер рейтингу серед ринків – “шкільний базар” або ярмарок. Там, подейкують серед батьків, можна найдешевше укомплектувати дитину до школи. Однак, це не для дуже зайнятих батьків - за шкільним приладдям вишиковуються черги. Зорієнтуватися в цінах та підбити «сухий підсумок», в якмий виллється кожній родині школяр намагалася кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко.

Реклама - рушій торговлі
Шкільний базар у «Дитячому Світі». Рюкзаки, костюмчики, сорочки, олівці, щоденники, зошити та інше шкільне приладдя на кожному кроці. Є попит, кажуть продавці. З 11-00 щодня тут уже стоять черги.

Однак батьки бідкаються, що цього року ціни значно виросли порівняно з минулим. Помітили це і продавці – будь-який предмет школярського туалету (рюкзаки, піджаки) подорожчав приблизно на 10 доларів – каже Ігор, який уже 10 років реалізує шкільний одяг.

“От піджак виробництва львівської фабрики зараз коштує 220 гривень! Це один піджак на дитину! Тільки китайська форма дешевша: піджак і сарафан для дівчинки — 135 гривень. Найдешевша форма фабрики «Юність» — 190 гривень тільки за піджак. От, наприклад, у мене висить шкільний костюм «трійка», коштує 300 гривень. За нього мені дали заставу 10 гривень, і батьки побігли позичати в когось гроші…”

Олена Шишкіна працює в продуктовому магазині поруч. Вона одна виховує сина. Гроші на школу відкладає заздалегідь. Каже, що закупляє потрібні її школяру речі в оптовому магазині, так виходить дешевше. Однак відправити сина до школи – все одно влітає в копієчку:

“Тільки на канцелярію пішло 220 гривень, це зошити, готовальня, олівці, ручки і портфель – це за оптовими цінами. А ще треба вдягти, взути…Минулого року ще підручники купляли, словники треба…Форма – від 200 до 400 гривень, сорочки – від 45 гривень, взуття – від 80 до 130 гривень, курточки, труси-шкарпетки….У нас є пенсія на дитину, оскільки він сирота. Коли йому щось треба, я знімаю ті гроші і докупляю… ”

Отож по мінімуму: 1. 200-400 гривень— костюмчик 2. 200-400 – канцелярські товари 3. 200-400 – більш-менш якісний рюкзак( з ортопедичною спинкою — від 850-ти) 4. від 80 гривень — спортивна форма 5. від 50 до 200 гривень — кросівки 6. від 70 гривень — туфлі, треба 2 пари 7. 250грн. – 4 сорочки

Загалом: перший раз в перший клас, по мінімуму, — 1000 гривень (200 доларів)

Якщо ж батькам принципово, щоб дитина носила не китайську синтетику, а костюм з натуральної тканини, чи вони хочуть, щоб рюкзак не кривив школяреві спину, щоб спортивний костюм прослужив більше, аніж три місяці, то таке задоволення як відправити дитину в школу коштуватиме до 2 тисяч гривень (400 доларів)

У КРИМУ ШКІЛЬНІ РИНКИ ЦЬОГО РОКУ НЕПОПУЛЯРНІ. ТОМУ ЩО ДОРОГО.

7 разів поміряй...
Цьогорічні шкільні базари в Криму не такі велелюдні, як торік. І це при тому, що цього року, за офіційними даними, кількість школярів в автономії зросла. А причина – у цінах на шкільні товари. На центральному шкільному базарі в парку Треньова у Сімферополі людей не дуже багато. І хоча торгівля йде досить інтенсивно, всі мої співрозмовники відзначали, що ціни тут зросли. І високі у порівнянні не тільки з минулим роком, але й із іншими місцями.

Саме тому значна частина покупців, поштовхавшись на шкільному базарі, ідуть по інших крамницях та інших ринках, де ті ж товари дешевше. Наприклад, хлопчачий костюм у фірмовій крамниці Севастопольської фабрики “Ніна” коштує від 150 до 250 гривень, на шкільному базарі – на 20-30 гривень дорожче. Батьки школярів кажуть, що часу на придбання всього необхідного до школи тратять більше, а от грошей – менше.

Але в будь-якому випадку, щоб спорядити хлопчика-школяра 1-4 класів потрібно не менше 1000 гривень, а дівчинку такого ж віку – на 100-200 гривень більше. Більше грошей потрібно і для старшокласників. Водночас покупці відзначають зростання асортименту товарів для школярів і школи.

Для довідки: За даними Ради міністрів АРК, за перше півріччя 2007 року середня зарплата на півострові складає 1091 гривню. За темпами росту зарплати Крим на 12-му місці серед інших регіонів України. За даними ж українського держкомстатистики, середня зарплата пересічного українця в липні складала 1368 гривень.


РОЗУМНА ЕКОНОМІЯ

Вчителька із багаторічним стажем Наталя Василівна Рись дає поради батькам, що саме купувати на українських шкільних базарах, чи завжди дорожче – краще для учня? За словами Наталі Василівни, зошити, на які часто спокушаються діти – з фотографіями знаменитостей, з глянцевими листами – часто виявляються непотрібними для школи. Вчителі просять батьків купувати такі зошити, щоб обкладинка не відволікала дитину під час занять. На глянцевих же листах часто не пишуть ручки, тому найкраще – це звичайні зошити. А от форму краще купувати в магазинах, хоча подекуди на ринках вона дешевша. Магазинні костюми для школярів кращої якості, і вони можуть прослугувати кілька сезонів. Якщо одна дитина виросте з неї, то таку форму можна передати у «спадок» іншій.

ШКОЛЯР ЗА 700 ЄВРО

Італійським батькам школярів теж не звикати до зростання цін на шкільне приладдя, розповідає римська кореспондентка Радіо Свобода Наталя Кудрик. От і нинішнього року Національна федерація споживачів зафіксувала в Італії, що підготувати дитину до нового навчального року коштує в середньому на десять відсотків дорожче. Загалом італійський школяр обходиться у 700 євро – це на 40 євро більше, аніж торік. Хоча міністерство освіти і встановлює граничні ціни на шкільні товари, не всі продавці дотримуються вказівок міністерства. Батькам чиновники радять купувати товари не у спеціалізованих магазинах, а на шкільних базарах або в супермаркетах – це допоможе на чверть заощадити витрати.

Однією з причин подорожчання товарів для школи в Італії називають рекламу, яка напередодні нового навчального року пропонує сучасну та модну екіпіровку для школярів. Попри те, що можна використовувати для школи минулорічний рюкзак, наприклад, батьки часто гоняться за наймодернішими. Деякі батьки зізнаються, що до постійної модернізації шкільного приладдя спонукають вчителі, які вимагають,щоб зошити були лише нового зразка, а математичний набір – лише певної марки.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG