Доступність посилання

ТОП новини

В Криму загасили пожежу і сперечаються про збитки


Володимир Притула Сімферополь, 28 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кримський уряд і Міністерство з питань надзвичайних ситуацій України дають суперечливі дані про стан гасіння гірсько-лісової пожежі, що триває на Південнобережжі з 24 серпня. За даними кримських урядовців, пожежу під Алупкою повністю загасили. Рятувальники ж повідомляють лише про її локалізацію. Але як би там було, а збитки від цієї найбільшої в Криму за останні 10 років пожежі величезні. І про їхні обсяги сперечаються урядовці та екологи.

Еколог академік Віктор Тарасенко
У результаті пожежі в Алупкинському лісництві Ялтинського гірничо-лісового природного заповідника 50 гектарів лісу вигоріли по низу, а 20 гектарів уражені верховою пожежею, тобто насадження згоріли повністю. Про це заявив голова Республіканського комітету АРК з лісового і мисливського господарства Ігор Кацай. Прем’єр-міністр автономії Віктор Плакида підсумував: збитки від цієї пожежі сягнули суми у півмільйона гривень. Втім, за словами урядовців, це лише попередні дані, бо ліквідація наслідків цього стихійного лиха лише розпочалася.

Водночас один з лідерів екологічного руху Криму, президент Кримської академії наук Віктор Тарасенко назвав такі заяви чиновників некомпетентними. Сьогодні фахівці скажуть, що кожен ландшафт цих лісів унікальний, там ростуть реліктові дерева, каже він. «Ні, екологи мають оцінювати збитки і що ще можна відновити! Адже є ресурс, який не можна оцінити, він безцінний, він унікальний, він єдиний!», — вважає академік Віктор Тарасенко.

За словами екологів, лише попередні оцінки фахівців: втрати Криму від останньої гірсько-лісової пожежі – десятки мільйонів гривень. Але ця пожежа – лише наслідок некомпетентної політики влади в курортних регіонах. Віктор Тарасенко стверджує, що через урядову некомпетентність і непрофесіоналізм можемо втратити кліматичний курорт, що для Криму було б найстрашніше.

На запитання, чи не палять кримські реліктові ліси, щоб потім змінити їхній заповідний статус і пустити під забудову, відповіді урядовців поки що немає. Лише голова Рескомлісу Криму Ігор Кацай заявив, що квартали лісу, «уражені низовою пожежею», можуть незабаром повністю відновитися, оскільки дерева на них «практично не постраждали». А на тих 20 гектарах, що вигоріли повністю, лісники висадять нові дерева.
XS
SM
MD
LG