Доступність посилання

ТОП новини

Американці радять продовжити з Росією Договір про скорочення наступальних стратегічних озброєнь


Василь Зілгалов Прага, 29 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Творці програм скорочення ядерних озброєнь, як в США так і в Росії, переконують російську та американську владу продовжити Договір про скорочення наступальних стратегічних озброєнь («Старт»), термін дії якого закінчується у кінці 2009 року. Про це також заявили у Москві під час круглого столу до 15-річчя «Старт» колишній американський сенатор Сем Нанн та сенатор Річард Луґар. Вони стояли біля витоків укладення Договору у 1992 році.

Цей круглий стіл в Москві якось трохи підігрів дуже вже холодну перспективу майбутнього щодо контролю над озброєннями.

До Москви прибули два автори спільної програми скорочення ядерних озброєнь, колишній сенатор США Сем Нанн та нині діючий сенатор Річард Луґар, творці відомої комісії Нанна-Луґара. Члени цієї комісії сприяли демонтажу ядерних, хімічних та біологічних арсеналів колишнього СРСР і до сьогодні знищили понад 2 тисячі міжконтинентальних балістичних ракет, до тисячі ракетних пускових установок і 7 тисяч ядерних боєголовок.

У Москві під час круглого столу до 15-річчя Договору «Старт» член Комітету у закордонних справах Сенату США Річард Луґар заявив: «У той час, коли ми маємо чим гордитися. ми не повинні використовувати цю річницю лише для привітань. Краще використаймо це для здійснення нових корків, які мають бути сприйняті для об’єднання наших досягнень та прояву ініціативи проти нових викликів у нарощуванні озброєнь. Співпраця Сполучених Штатів і Росії є вирішальною для безпеки і процвітання міжнародного співтовариства».

Сенатор Луґар закликав російського і американського політичних лідерів сприяти розширенню міжнародної співпраці в галузі обмеження нарощування зброї масового знищення і також докласти зусиль до пролонгації Договору «Старт».

Путін закликав до переговорів щодо нового договору

У той же час американська адміністрація повідомила, що не зацікавлена о продовження «Старту» у 2009 році і підкреслила, що на заміну діючому необхідний новий договір. Президент Владімір Путін також закликав до переговорів щодо нового договору.

Владімір Орлов, директор Центру політичних досліджень у Москві з цього приводу сказав Радіо Свобода: «Посилення процесу, який започаткував «Старт», чи у формі його продовження чи підписання нової угоди, базованої на ньому – це дуже важливе завдання. Але маю сказати, що нинішня американська адміністрація не була зацікавлена в активізації діалогу щодо Договору «Старт» і ми мусимо, на жаль, почекати приходу в Білий дім нової адміністрації».

Учасники круглого столу у Москві попередили відносно небезпеки закінчення терміну дії Договору про скорочення наступальних стратегічних озброєнь саме тоді, коли американсько – російські стосунки найбільш напружені за останнє десятиріччя. Раніше Москва невдоволено реагувала на американські плани розміщення елементів новітньої системи ПРО у Європі і також призупинила свою участь у Договорі про звичайні озброєння у Європі, які ніби-то протест проти нарощування озброєнь НАТО у Європі.
XS
SM
MD
LG