Доступність посилання

ТОП новини

Хто хоче розшматувати дитячий парк Дніпропетровська?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 29 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську ширяться заяви щодо підготовки рейдерської атаки на один із центральних парків міста. Парк Лазаря Глоби – одне із не багатьох місць відпочинку для дітей, до того ж, пам’ятка садово-паркового мистецтва 18-го століття.


За радянських часів парк носив ім’я Чкалова, за Незалежності його назвали на честь засновника – козака Лазаря Глоби, який, оселившись тут після зруйнування Запорозької Січі, насадив дерев та кущів. Досі парк з його фонтанами, каруселями та атракціонами був комунальною власністю. Цього року міська влада надумала його реорганізувати, ухваливши новий статут.

Координатор громадської організації «ГРАД» Андрій Денисенко проаналізував проект цього документу. Його висновок такий: найприбутковіші об’єкти парку збираються віддати комерційним структурам. «Передбачена редакція статуту виводить зі статутного фонду підприємства майно і атракціони, на основі якого власне і створювався парк Лазаря Глоби. Натомість до статутного фонду вводиться грошова сума в розмірі лише 10-ти тисяч гривень. Всі ці зміни до статуту задумані з однією простою метою: вимивання майна»,— каже Денисенко.

Директор парку Борис Дєдов теж дивується. Каже, про наміри влади ухвалити новий статут парку дізнався випадково, у переддень сесії міськради, на якій мали вирішувати питання. Навіщо зменшувати майновий комплекс, директор не розуміє. Як підприємство комунальної власності парк працював успішно, прибутками від комерційної діяльності перекривав частину витрат на утримання зеленої зони, фонтанів, озера. Дєдов вважає це все порушенням українського законодавства. «У нас увесь статутний фонд, всі споруди коштують 2 млн 200 тисяч. І зробити статутний фонд у 10 тисяч – це принаймні абсурдно»,— стверджеє Дєдок. На його думку, це питання для правоохоронних органів».

У міській раді всі звинувачення відкидають. Начальник управління культури Валентина Бойко каже, що проблема надумана, зараз у Дніпропетровську переглядають статути всіх комунальних підприємств, щоб «привести їх у відповідність до законодавства». За офіційними даними, у проекті статуту парку справді планувались суттєві зміни, але документ поки доопрацьовують.
XS
SM
MD
LG