Доступність посилання

ТОП новини

Новий турецький президент – в центрі уваги європейської преси


Олекса Семенченко Лондон, 29 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса широко висвітлює у середу обрання поміркованого ісламіста Абдули Ґюля президентом Туреччини. Газети зазначають, що він переміг у боротьбі за владу з могутніми у Туреччині військовими, які виступали проти цього обрання.

Абдула Ґюль
Лондонська «Times» пише, що Абдула Ґюль став першою особою з політичним ісламістським минулим, що стала президентом Туреччини. Менш, ніж 24 години по тому, як військове командування попередило про небезпеку, яку чаїть у собі обрання Ґюля для принципу відокремлення релігії від держави, він проголосив присягу в парламенті на вірність світській конституції.

«Times» зазначає: «Досить промовистою була відсутність на церемонії виголошення присяги дружини Ґюля Гайруніси, що порушила прийняті правила перед лицем постійної критики через те, що вона з’являється на публіці в мусульманській хустці. Керівники армії теж залишилися поза церемонією. Вибори вітав Європейський Союз, який сказав, що переговори щодо членства Туреччини в ЄС можуть одержати новий імпульс.»

«Він точно не є радикалом»

Чеське видання «Respekt» називає Абдулу Ґюля «добрим ісламістом» та «ісламським демократом»: «Він точно не є радикалом. Хоча він відверто відданий релігійному корінню Партії справедливості і розвитку, одним із засновників якої він є, Ґюль спростовує закиди опозиції у тому, наче його метою є встановити ісламський режим у Туреччині. За 5 років після приходу до влади Ґюль та його колеги доклали більше зусиль для проєвропейських демократичних реформ, ніж будь-яка зі світських партій доклала за кілька десятків років».

А угорська «Népszabadság» коментує: «Вибори одинадцятого президента сучасної Турецької Республіки відкривають новий розділ історії країни. Попередні президенти цієї підкреслено світської держави завжди були рішучими прибічниками засновника республіки Кемаля Ататюрка». Відтак газета зазначає: «Позаяк президента обирає парламент, він має обмежені повноваження. Одначе, він може блокувати проходження нових законів, а також, згідно з конституцією, він є верховним головнокомандувачем збройних сил».

«Туреччина може сподіватися стати прикладом для всього мусульманського світу»

Іспанська «El País» вважає аномалією не той факт, що колишній ісламіст обраний президентом, а те, що військові мають такий великий вплив у Туреччині: «Ці вибори відображають соціальну реальність країни, яку, згідно з опитуваннями громадської думки, не турбує хустка на голові дружини президента».

А швейцарська «Le Temps» вважає, що Партія справедливості і розвитку виграла: «Вона ось-ось стане великою право-центристською силою, що поважає державні інститути, – мусульманський еквівалент європейських християнсько-демократичних партій. Таким чином, Туреччина може сподіватися стати прикладом для всього мусульманського світу».
XS
SM
MD
LG