Доступність посилання

ТОП новини

Касу на стіл!


“Шкода, що перші із серії таких злочинів не завершилися затриманням грабіжників. Це не дуже добра тенденція. Коли з’являється міф про безкарність того чи іншого виду злочину, це не сприяє боротьбі зі злодіями”. ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи важко пограбувати український банк? /images/photo/SL_29.08.2007_n1.jpg Михайло, студент: - Пограбувати український банк? Не так вже це й складно. /images/photo/SL_29.08.2007_n2.jpg Наталія, студент: - Ну, дивлячись – який банк. У столиці почистити банк непросто, інша річ – на периферії. /images/photo/SL_29.08.2007_n3.jpg Микола, колишній працівник міліції, нині пенсіонер: - Нічого складного! Там іноді навіть відеокамер нема, а якщо є – то не працюють. /images/photo/SL_29.08.2007_n4.jpg Дмитро, школяр: - Пограбувати банк важко. Сигналізація, охорона – спробуй тільки сунутись! /images/photo/SL_29.08.2007_n5.jpg 5. Михайло, охоронець: - Той, хто вміє грабувати, зможе це зробити за три секунди. Олександр Лащенко Віола Бурда 53 пограбування від початку цього року – за даними міліції, в Україні різко збільшилася кількість нальотів на банки. Порівняно з торішньою статистикою, активність грабіжників зросла удвічі. Феодосія, Ужгород, Тернопіль, Донецьк, Київ – від нападів злочинців не застраховані банки у жодному місті України. Саме в столиці скоїли останній напад на фінансову установу – вчора, посеред дня, двоє невідомих у чорних окулярах увійшли до відділення "Приватбанку”, поцупили 12 тисяч доларів і накивали п’ятами. Чому банки стають ласим шматочком для злодіїв? Про це “Звуки життя” – “Касу на стіл!”.

ЗАЙШОВ, ПРИГРОЗИВ, ЗАБРАВ, ПІШОВ...


Більшість пограбувань банків учинені останнім часом за схожими сценарієм: двоє чоловіків (в окулярах чи масках) заходять до приміщення, погрожуючи касиру зброєю (або предметами, схожими на неї), відбирають гроші, й потім забираються геть. При цьому середня здобич грабіжників - від тисячі до семи тисяч доларів. Влітку цього року, як ніколи, посипалися повідомлення про пограбування банків – іноді з різницею в кілька днів. Чим можна пояснити злочинів? За твердженням речника “Приватбанку”, відділення якого вчора постраждало від нападників, Олега Серги, одна з головних причин такого спалаху – безкарність злодіїв:

“Шкода, що перші із серії таких злочинів не завершилися затриманням грабіжників. Це не дуже добра тенденція. Коли з’являється міф про безкарність того чи іншого виду злочину, це не сприяє боротьбі зі злодіями”.

У БАНКУ ПРАЦЮЄ, У БАНКУ І ГРАБУЄ

У Львові цього року вже як мінімум чотири рази грабували банки. Кілька днів тому до міліції звернувся банкір, установу якого почистив один із працівників. Щоправда, він забирав гроші з карток клієнтів, а не вчиняв напад на відділення. І це не перший випадок, коли саме працівники банку стають грабіжниками - один із них зірвав навіть великий куш - забрав з каси чотириста тисяч доларів. Саме "людський чинник" найбільше непокоїть банкірів, констатує львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук:

“Злочини породжує безкарність, зауважують банкіри. А тому за всі розкриті справи, пов’язані з пограбуваннями банків, вони встановлюють чималі грошові винагороди, щоб справді займатися цими справами”.

“А КУДИ ДИВИТЬСЯ МІЛІЦІЯ?”

Зі свого боку, міліція запевняє, що робить все можливе для затримання злочинців. І для деяких із них візит до банку завершується тюрмою – правоохоронцям вдалося затримати 16 підозрюваних у нальотах. Що спонукає їх “іти на діло”, розповідає начальник Департаменту державної служби охорони при МВС України Сергій Сидоренко:

“Мотивують тим, що їм бракує грошей на життя, а заробити іншим шляхом, мовляв, не можуть. Хоча про мотиви останньої групи грабіжників говорити важче. Бо вони діють системно, і це пов’язано з ризиком для життя. Адже імітували вони зброю чи ні, але життю касирів погрожували”.

Є З КОГО БРАТИ ПРИКЛАД

Отже, якщо відстежити частоту повідомлень про грабежі в українських банках, складається враження, що такий злочин тільки зараз набув популярності. Раніше банки грабували рідше, бо не було такого розшарування серед людей, зазначає криміналіст Микола Швець:

“Є у злочинців зараз великі спокуси. Одні їздять на мерседесах, а інші ходять пішки. І ті крадуть, і ті, є в кого повчитися, взяти приклад. Різниця лише, що одні це роблять шахрайським шляхом, а інші – розбійницьким”.


Після низки пограбувань банків українська міліція рекомендує фінансовим установам найняти на роботу професіоналів із державної Служби охорони при МВС. За статистикою, більшість пограбувань припали саме на ті відділення, які не охороняє Держслужба охорони. Сергій Сидоренко:

“Або нападали на банки, що не охороняються взагалі (таких пограбувань було 20), або охороняються недержавними підприємствами охорони (таких спроб зафіксували 9). На жаль, всі вони досягли своєї мети”.

“ПОСМІХНІТЬСЯ – ВАС ЗНІМАЮТЬ!”

В Америці пограбування банків теж не унікальна подія, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн. І тут діє відпрацьована система відловлювання та затримання грабіжників:

“Засобів боротьби з цим злом американці використовують багато, і найкращий – відеокамери на кожному кроці. Й хоча в деяких голлівудських фільмах показують, як грабіжники стріляють по цих камерах, у реальності виходить за словами Зої Космодем’янської – “всіх не перестріляєте!”

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG