Доступність посилання

ТОП новини

Чи втратять художники Одеси салон у центрі міста?


Петро Каландирець Одеса, 30 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кількарічне судове протистояння навколо художнього салону обласної організації Національної спілки художників України, який розташований у самому серці причорноморського міста, набуває особливої гостроти. Вже є і перші жертви.

Постраждалий від нападу невідомих працівник салону Віталій Бібіков
Опівдні 29 серпня до художнього салону прийшли судові виконавці і вимагали від групи художників і його працівників звільнити приміщення. При цьому вони показали копію постанови суду Одеси, яким приміщення салону передається у власність приватної фірми «Мерф». Художники не підкорилися. Судові виконавці до сили не вдавалися, але повернутися пообіцяли через два дні.

Цього ж дня, близько 20.00, на приміщення салону, яке належить Спілці художників від 1947 року, вчинили напад невідомі молодики спортивної зовнішності. Вони не представилися і побили працівника салону Віталія Бібікова, вдаривши його головою об залізну огорожу. Медики пізніше зафіксували у постраждалого струс мозку.

Група невідомих заблокувала групу художників у салоні і вимагала від них негайно вивезти майно, погрожуючи, у разі відмови, викинути картини на вулицю. Знаного далеко за межами України художника аквареліста Василя Панікарова примусили демонтувати його персональну виставку, яка відкрилася тут кілька днів тому.

Коли міліцію все ж викликали і правоохоронці прибули на місце події, вони проігнорували вимогу затримати нападників, зокрема осіб, які жорстоко побили митців. Свідком подій був і депутат Одеської міської ради (фракція Блоку Юлії Тимошенко) Георгій Селянин. Він каже, що комерційні структури дуже цікавляться приміщеннями в центрі Одеси, і художній салон не став винятком. Селянин гадає, що суд позбавив художників їхнього приміщення під тиском.

Художник Сергій Савченко (Одеса)
Член Спілки художників Сергій Савченко розповідає, що приміщення салону без відома художників уже двічі продавали. Дотепер не відомо, хто був ініціатором продажу. Як би воно не було, в Одесі триває наступ на приміщення, які орендують місцеві художники.

«Наш капіталізм «з людським обличчям» абсолютно байдужий до культури»,— стверджує Савченко.

Художники Одеси організували у приміщенні салону цілодобове чергування. Вони повні рішучості захистити від захоплення місце, яке одесити вважають своїм культурним центром.
XS
SM
MD
LG