Доступність посилання

ТОП новини

Малярія на Закарпатті


Надія Петрів Ужгород, 30 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Місцеві лікарі та санепідеміологи називають ситуацію з малярією загрозливою для Закарпаття. Вони кажуть, неконтрольоване переміщення нелегальних мігрантів, які саме через цю область намагаються потрапити в Європу, може в будь-який момент викликати епідемію. А ще малярію на Закарпаття приносять з небезпечних територій заробітчани.


42-річний Іван повернувся до родини в Рахів, що в Закарпатті, після кількох місяців роботи в Судані. Працюючи там, не приймав жодних ліків від малярії. Чоловік казав, що боїться,щоб не нашкодити хіміопрофілактикою власному здоров’ю. Уже в перший день повернення в Україну в Івана підвищилася температура. Ще за день почалася сильна лихоманка та потіння. Чоловік звернувся до лікарів, які й поставили страшний діагноз – малярія. Та ще й небезпечна тропічна. Івана вилікували.

Ужгородка Олеся розповідає про майже аналогічний випадок з близьким товаришем, який нещодавно повернувся з Тунісу, де проводив відпустку. Він також захворів малярією.

Малярію привозять з екзотичних країв

Закарпатські санепідеміологи кажуть, до 1960 року кількість хворих на малярію в Закарпатті сягала тисячі випадків щороку. Але після того, як у всій Європі провели широкомасштабну акцію щеплення, недуга відступила. Вкотре вона прийшла в Україну і Закарпаття під час війни в Афганістані, коли хворобу завозили українські військові. Тоді недугу також ліквідували, бо військових легко контролювати.

І лише протягом останніх років ситуація знову стала потенційно загрозливою. Завідувачка паразитологічним відділенням Закарпатської обласної санепідеміологічної станції Галина Ситник каже, що ситуацію ускладнює рух нелегальних мігрантів та туристичні поїздки мешканців Закарпаття в ендемічні території.

Спеціалісти кажуть, ще один шлях малярії на Закарпаття — це заробітчани. Вони завозять хворобу із багатьох країн. А ще небезпечною щодо малярії територією визнали Підмосков’я, де працює багато закарпатців. Та й саме Закарпаття сприятливе для поширення хвороби: в області сприятливий клімат для комарів, рясні опади, велика кількість теплих днів та безліч занедбаних водойм.

Галина Ситник закликає звертати увагу на клінічні прояви малярії:температура, лихоманка, сильне потовиділення.

Правда,лікарі кажуть, цього року в Закарпатті ще не зафіксовано жодного випадку малярії, і не можуть з цього факту натішитися.
XS
SM
MD
LG