Доступність посилання

ТОП новини

Світова преса про українські вибори, європейський енергетичний ринок та Туреччину в ЄС<br>


Василь Зілгалов Прага, 30 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер європейська преса пише про наближення парламентських виборів в Україні та можливу ролі Росії в їхньому перебігу. Газети також згадують про можливе запровадження Брюсселем обмежень доступу іноземних компаній до енергетичного сектору ЄС, особливо до розподільчих мереж природного газу та електроенергії. Чимало видань інформують про активізацію європейського переговорного процесу новим президентом Туреччини.


Американське аналітичне видання «Стратфор» у останньому прогнозі розвитку подій в деяких ключових для США регіонах світу пише і про роль Росії в наступних парламентських виборах в Україні. Зокрема, американські аналітики відзначають, що «парламентські вибори в Україні 30 вересня — це найкращий шанс для Росії підтвердити контроль над її колишньою норовистою територією і відновити владу Москви вздовж західних кордонів України.

Однак опитування громадської думки в Україні вказують, що ці намагання межують з великими ризиками. Коли Росія не в змозі забезпечити міцний союз з Україною, її зусилля у цьому напрямку можуть потерпіти крах раніше, аніж це почнеться. Тому Росія не може дозволити собі ризикувати цими виборами, керуючись внутрішньою логікою України. Вона повинна втрутитись. Як? Коли? Через кого?»,- запитує американське аналітичне видання «Стратфор».

«Російські енергетичні амбіції під прицілом»

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» у передовиці «Російські енергетичні амбіції під прицілом» пише про можливі обмеження доступу іноземних компаній до енергетичного сектору ЄС, особливо до розподільчих мереж природного газу та електроенергії. Газета пише, що Єврокомісія розглядає варіанти, згідно з якими до ЄС не допускатимуть такі країни як Росію чи Саудівську Аравію, де європейські компанії зіштовхуються з суворими обмеженнями для інвестицій. «Файненшел Таймс» зазначає, що Брюссель розглядає варіант «розукрупнення», коли одні компанії, наприклад, енергопостачальні, не матимуть права володіти енерго-розподільчими мережами в ЄС, де мають бути інші власники.

До рук журналістів видання «Файненшел Таймс» потрапив ще один документ Єврокомісії, у якому говориться про те, що можливі ситуації, «коли інвестиції диктуються не економічними, а іншими мотивами». У публікації цієї газети мовиться, що майбутні кроки ЄС можуть болюче вдарити по російському енергетичному монополістові - «Газпрому», який уже придбав у Європі чимало енергетичних активів.

Туреччина хоче до ЄС

Інша лондонська газета, «Індепендент», пише, що новий президент Туреччини Абдуллах Ґюль активно відновив компанію зі вступу його країни до ЄС. Вже у день затвердження ним складу урядового кабінету Ґюль послав до Франції, Німеччини і Східної Європи видних політиків з правлячої Партії справедливості і розвитку для переконання політичної еліти Європи у перевагах вступу Туреччини до ЄС.

Газета зазначає, що чимало діячів правлячої партії Туреччини є дуже впливовими і відомими в Європі політиками. «Індепендент» також наголошує, що входження Туреччини до ЄС матиме стратегічне значення для Європи і в плані воєнно-політичному, і в плані позитивних змін у мусульманському світі.
XS
SM
MD
LG