Доступність посилання

ТОП новини

Доповідь Ревізійної комісії Конгресу про Ірак


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 31 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах Ревізійна комісія Конгресу має опублікувати до початку вересня незасекречений варіант спеціальної доповіді про діяльність іракського уряду, який мав виконати низку воєнних та політичних завдань, які визначили законодавці для оцінки успіху стратегії адміністрації президента Джорджа Буша в Іраку. Так от, до преси вже дійшли відомості, що урядові у Багдаді виставлена незадовільна оцінка. Зі свого боку, Білий дім вважає, що ситуацію в Іраку не можна аналізувати за принципом «все або нічого», що певного прогресу досягнуто. Доповідь ревізійної комісії Конгресу оприлюднюють саме зараз, бо встановлена дата для оцінки – 15 вересня.

Вересень у Вашингтоні — місяць звітів стосовно ситуації в Іраку. Законодавці, які закінчують літні вакації, повертаються до Капітолійського пагорба одразу після Дня праці, свята, яке ,за традицією, відзначають у перший понеділок вересня. Отже, четвертого вересня Конгрес відновить дискусію щодо Іраку. Передбачено спочатку опублікувати незасекречений варіант, а після того, вже за зачиненими дверима, обговорити повний текст доповіді Ревізійної комісії Конгресу і провести серію спеціальних слухань.

Тим часом, президент Буш має вислухати звіти і проконсультуватися з військовими та цивільними лідерами. Серед них міністр оборони Роберт Ґейтс, голова об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил генерал Пітер Пейс, посол США в Іраку Райан Крокер і командувач американського війська в Іраку генерал Дейвід Петреас. Після цих консультацій президент Буш надішле Конгресові свою доповідь.

Цей звіт був обумовлений ще у січні цього року. Тоді Конгрес ухвалив план президента Буша збільшити склад американського контингенту в Іраку на 30 тисяч військовослужбовців, але з тим, щоб у середині вересня президент звітував про досягнений прогрес або брак прогресу. Звідси дата – 15 вересня.

Адміністрація Буша нині має шанси переконати Конгрес у необхідності продовжити нинішній курс

До підбиття певних підсумків у вересні прив’язана й доповідь Ревізійної комісії Конгресу. Йдеться тут про виділення коштів у новому фінансовому році на операції в Іраку. Новий 2008-й бюджетний рік починається 1-го жовтня, тобто за місяць. Пентагон прохає виділити 147 мільярдів доларів на ведення бойових дій в Іраку та Афганістані. Коли прес-секретаря Білого дому на щоденному брифінгу журналісти запитали, як він розцінює негативну оцінку у доповіді Ревізійної комісії, Тоні Сноу відповів, що ситуацію в Іраку не можна оцінювати за принципом «усе або нічого». Мовляв, уряд Іраку не цілком виконав те, що від нього очікували, скажімо, безпеку у Багдаді посилили, але закону про справедливий розподіл прибутків від нафти парламент поки що не ухвалив.

Висновок роблять, що нічого не досягнуто, хоча певний прогрес є. На думку американського видання «Нью-Йорк Таймс», попри вимоги демократів у Конгресі вивести війська з Іраку, адміністрація Буша нині має реальні шанси переконати Конгрес у необхідності тримати нинішній курс.
XS
SM
MD
LG