Доступність посилання

ТОП новини

Оновлений Атоміум побачили вже мільйон відвідувачів


Наталія Вікуліна Брюссель, 30 серпня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Одна з головних пам’яток Брюсселя відзначила нещодавно своєрідне свято: після завершеного торік оновлення Атоміум відвідав уже мільйонний гість. При цьому президент асоціації «Атоміум» Анрі Сімон сказав Радіо Свобода, що Бельгія має спорудити новий символ країни, аби показати, що прогрес іде вперед.

Фрагмент Атоміума
Побачити атом неозброєним оком – якщо ви про це мрієте, то відправляйтеся до Брюсселя, однією з візитних карток якого є Атоміум, що являє собою дев”ять атомів, які об’єднуються у кристал заліза, збільшений у 160 мільярдів разів. Капітальний ремонт, що тривав майже 2 роки і завершився торік, омолодив бельгійський Атоміум, який тепер блищить при першому промінні сонця.

Символ прогресу

А все починалося півсторіччя тому, коли Бельгія почала готуватися до всесвітньої виставки ЕКСПО 1958 року, відкриттю якої і присвячений Атоміум. Президент асоціації «Атоміум» Сімон каже, що в ті роки споруда стала символом прогресу і певного економічного успіху. Автором ідеї був інженер Андре Ватеркейн, а архітекторами – брати Андре і Жан Поляк. Інженер задумав Атоміум як символ атомної доби і мирного використання атомної енергії. Не обійшлося і без труднощів.

Оскільки це була перша експозиція після війни, тож усі країни хотіли взяти в ній участь, розповідає Анрі Мімон. Генеральний представник ЕКСПО привітав цікаву ідею і порадив інженеру шукати гроші.

Гроші інженер Ватеркейн знайшов, а його творіння, яке мали зруйнувати одразу після виставки 1958 року, готується святкувати півсторічний ювілей. У серпні Атоміум прийняв мільйонного відвідувача з часу відкриття після ремонту

У світі знають два символи сьогоднішнього Брюсселя – це Ратуша на головній площі міста Гран Плас і Атоміум. Якщо перша символізує радше середньовічну історію, старовинне місто з традиціями культури, то Атоміум є символом сучасності і економічного процвітання.
XS
SM
MD
LG