Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційні ініціативи Президента та інших


Тетяна Ярмощук Київ, 31 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Президент оприлюднив свої антикорупційні ініціативи. Чому сьогодні? Що в них нового? І що думає про президентську програму український політикум?

Віктор Ющенко
Необхідність ухвалення нових правил для проведення тендерів та закупівель, заклик до правоохоронців залишатися поза політикою, пропозиція до державних службовців та членів їхніх родин декларувати не тільки прибутки, але й витрати. Ці тези пролунали сьогодні під час двогодинної презентації антикорупційних ініціатив Президента Ющенка: «Україна потребує ефективного антикорупційного плану. Жити у такій корупції, в якій живе Україна останні 10 років, неможливо. Ми не будемо мати національного прогресу. Це завдання має стати вашим і моїм. Жити поза політикою».

Президенту потрібні конституційні повноваження

Реалізація антикорупційних ініціатив Президента неможлива без внесення змін до Конституції, вважає представник Блоку Юлії Тимошенко Григорій Омельченко. «Пропозиції, запропоновані Президентом, направлені на подолання такого соціально-економічного і політична явища як корупція, заслуговують на увагу і підтримку, але вони можуть бути реалізовані уже в плані проведення конституційної реформи або ухвалення нової Конституції, коли Президент України буде мати конституційні повноваження».

Боротися з корупцією без втручання в бізнес

Подолання корупції — річ непроста, каже представник Партії регіонів Володимир Зубанов, для вирішення цієї проблеми пропозицій Президента замало. «Це добре, що Президент цим займається, але краще було б,щоб ми думали, як боротися з корупцією таким чином, щоб держава якомога менше могла втручатися в бізнес і щоб менше бізнесмени залежали від держави. Це і буде головним чинником боротьби з корупцією. Якщо менше буде залежати від держслужбовця, що він даватиме дозволи за гроші, а бізнес буде розвиватися сам собою, то й корупції буде менше. У цьому напрямку треба працювати».

На думку ж комуністів, першим кроком до подолання корупції має стати відміна інституту Президента. «Система безконтрольної влади однієї людини у вигляді Президента і породжує корупцію. Коли влада зосереджується навколо однієї людини, ті люди, які навколо неї, стають корупціонерами»,– каже Олександр Голуб.

Сьогодні ж українська делегація бере участь у засіданні міжурядової робочої групи держав-учасниць Конвенції ООН проти корупції у Відні. Цю конвенцію Верховна Рада ратифікувала восени минулого року. Втім, вона запрацює лише після того, як буде ухвалена низка змін до українського антикорупційного законодавства.
XS
SM
MD
LG