Доступність посилання

ТОП новини

У Києві знищили частину Мазепинського валу і назвали це його реставрацією


Ірина Перешило Київ, 31 серпня 2007 (RadioSvoboda.ua) – На території Національного музею «Київська фортеця» знищили чергову пам’ятку. Цього разу це частина оборонного валу початку вісімнадцятого століття, так званого Мазепинського валу – оскільки споруджували цей фортифікаційний об’єкт за гетьмана Івана Мазепи і його коштом. Державна структура, котра руйнувала вал, мотивує свої дії бажанням реставрувати об’єкт.

30 серпня директорові Національного музею «Київська фортеця» В’ячеславу Кулінічеві зателефонували мешканці Києва і повідомили, що кілька екскаваторів нищать вали фортеці. Прибігши на місце події, Кулініч побачив, що поруйновано близько 50 метрів так званого Мазепинського валу.

За його словами, знищили частину Успенського бастіону. Ці бастіони насипали за наказом Мазепи 1706 року, тобто їм 301 рік.

Ці земляні вали були майже в ідеальному стані, каже директор: «А комерційна структура міністерства культури, яка там зараз хазяйнує, знесла частину метрів на 50».

«Найгіркіше те, що вони кажуть: ми знесли вали для того, щоб їх реставрувати. Повний абсурд», – каже В’ячеслав Кулініч.

«Ніхто нічого не знищував»

Екскаватори, які нищили вали, працювали на державне підприємство «Культурно-мистецький та музейний комплекс „Мистецький Арсенал“», яке на території заповідника проводить роботи з реконструкції.

І представник цієї структури Юлія Валова стверджує, що до валів ніхто не торкався, нічого ніхто не знищував: «Ви хочете послухати нашу позицію – наша позиція така».

Попри таку позицію представника державного підприємства «Мистецький Арсенал» експертна комісія, яка прибула на місце події, включно з Президентом Віктором Ющенком, факт руйнування пам’ятки побачила на власні очі.

Як з’ясувалося, знищили не лише частину Мазепинського валу, але й кілька історичних об’єктів 18–19 століть, зокрема, каретний двір і вартове приміщення.

Із приводу ліквідації цих пам’яток Юлія Валова, представник державного підприємства «Мистецький Арсенал», заявила, що все це робилося з розпорядження Міністерства культури «щодо знищення об’єктів, які заважали підготовці території для будівництва музейного комплексу».

Реконструкція чи вандалізм?

Охоронці пам’яток називають такі дії вандалізмом і дивуються, чому процес фактично руйнування фортеці називають реконструкцією.

Олена Титова, директор Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, нагадує, що йдеться в першу чергу про грубе порушення законодавства: «Найгірше, що говорять про реконструкцію, а насправді знищують автентичні залишки».

Сьогодні за фактом руйнування пам’ятки історії – Мазепинського валу у Києві – порушили кримінальну справу. А Президент Віктор Ющенко попросив генерального прокурора Олександра Медведька особисто контролювати її розслідування.
XS
SM
MD
LG