Доступність посилання

ТОП новини

Європейські урядовці: Європейська політика сусідства не зачиняє дверей до членства в ЄС


Такі заяви пролунали на першій конференції з Європейської політики сусідства у Брюсселі, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Такі заяви пролунали на першій конференції з Європейської політики сусідства у Брюсселі, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Німеччина, Франція, Британія і Іспанія і деякі інші країни Євросоюзу виступили за зміцнення Європейської політики сусідства.

Франція повністю підтримує підсилення Європейської політики сусідства, заявив французький держсекретар із європейських справ Жан-П’єр Жує. За його словами, Париж підтримує два головні принципи: ця політика повинна бути послідовною, узгодженою і тривалою, а підхід до неї має бути глобальним і таким, що не протиставляє східних і південних сусідів Євросоюзу.

Британський міністр у справах Європи Джим Мерфі назвав Європейську політику сусідства блискучим прикладом того, як ЄС приносить реальну користь мешканцям Євросоюзу та сусідніх із ним країн. Мерфі сподівається, що сусіди використають можливості політики сусідства.

«А для тих країн, які в далекому майбутньому очікують на перспективу членства в Євросоюзі, Європейська політика сусідства забезпечує рамки, щоб поглиблювати і зміцнювати їхні відносини з ЄС. Звичайно, двері до членства в Євросоюзі залишаються відкритими», – заявив член британського уряду.

Із ним солідарний міністр європейських справ Німеччини Ґюнтер Ґлозер, який також наголосив, що політика сусідства не зачиняє жодних дверей. Німецький міністр назвав важливими для співпраці з сусідами такі галузі, як лібералізація торгівлі, економічна інтеграція, полегшення візового режиму, міграція, інвестиції.

Іспанський міністр закордонних справ Мігель Анхель Моратінос зауважив, що Євросоюз повинен продемонструвати новаторський підхід і запропонувати нові перспективи для країн-сусідів.
XS
SM
MD
LG