Доступність посилання

ТОП новини

Президент США в Іраку хвалить «успіхи» в стабілізації цієї країни


Джордж Буш, який несподівано прибув у понеділок до Іраку, також заявив, що кількість американських військ у цій країні можна буде скоротити, якщо ці «успіхи» триватимуть. Але він нічого не сказав, коли й наскільки можна було б скоротити американську військову присутність.

Джордж Буш, який несподівано прибув у понеділок до Іраку, також заявив, що кількість американських військ у цій країні можна буде скоротити, якщо ці «успіхи» триватимуть.

Але він нічого не сказав, коли й наскільки можна було б скоротити американську військову присутність, і додав лише, що «Америка не залишить іракський народ напризволяще».

Скорочення відбуватиметься «з позиції сили і успіху, а не з позиції страху і невдачі», і ґрунтуватиметься на спокійній оцінці, а не на «нервовій реакції» в Вашингтоні, заявив Джордж Буш, виступаючи на американській військово-повітряній базі Аль-Асад на заході Іраку.

У перебігу візиту Президент США зустрівся на базі з чільним американським командувачем в Іраку генералом Дейвидом Петреусом і послом США в Багдаді Раяном Крокером, а також із Прем’єр-міністром Іраку Нурі аль-Малікі та іншими провідними іракськими урядовцями.

Через кілька днів Петреус і Крокер мають подати звіт про результати нещодавнього значного збільшення чисельності американських військ в Іраку.

Уже в понеділок Буш говорив, що вони запевнили його в «успіхах» і в можливості скоротити кількість військ.

Цього ж дня іракські урядовці відрапортували про знищення 45 повстанців і арешт 55 підозрюваних у тероризмі по всій країні.

А американські військові повідомили про загибель одного й поранення трьох військовослужбовців під час недільного патрулювання поблизу Багдада.

У різних перестрілках у понеділок також загинули 3 цивільні особи, а невідомі нападники викрали 11 іракців – пасажирів мікроавтобуса, який їхав із Багдада до міста Баакуби, столиці губернії Діяла.

У вівторок іракські війська мають перебрати від багатонаціональних сил контроль за безпекою в цій губернії Діяла.

У понеділок британські війська передали іракським контроль над своєю дотеперішньою головною базою Басра-Палас на території колишнього палацу родини Саддама Хусейна поблизу центру міста Басри на півдні Іраку і відійшли на іншу базу на летовищі на околиці міста.

У Лондоні Міністерство оборони Великобританії висловило сподівання, що до осені зможе передати відповідальність за безпеку в усій губернії Басра іракським силам.

Тим часом Сирія і Йорданія, за повідомленнями, оголосили, що запровадять візи для громадян Іраку в намаганні скоротити приплив іракських біженців до цих країн.

Дамаск, як очікують, запровадить візовий режим із Багдадом із 10 вересня, Амман іще не назвав своєї дати.

Нині в Сирії перебуває близько півтора мільйона біженців із Іраку, а в Йорданії – приблизно 750 тисяч.
XS
SM
MD
LG