Доступність посилання

ТОП новини

Александр Квасьнєвський: «Ми хотіли, щоб відбулася європеїзація України, однак наступає українізація Польщі»


Єва Поштар Варшава, 3 вересня 2007 р.: – Україну та імовірно Польщу цієї осені чекають дострокові парламентські вибори, як результат політичної кризи в обох державах. Ще кілька років тому Європа дивилась на Україну через призму подій у Польщі. Останніми роками Польща, завдяки політичній стабілізації та послідовності, здобула собі звання адвоката України у Європі. На думку польських коментаторів, продовження політичної кризи може перешкодити Польщі надалі виконувати цю роль. Чи передчасні парламентські вибори в Україні та в Польщі сприятимуть завершенню політичної кризи в обох країнах?

Александр Квасьнєвський
Є.П.: Як ви оцінюте політичну ситуацію в Україні та Польщі ? В чoму вона подібна, в чому різниться ?

А.К.: Ми хотіли, щоб відбулася європеїзація України, однак наступає українізація Польщі. Це очевидно жарт. Я зовсім не радію з приводу нестабільної політичної ситуауації в Україні. Також не радію з того, що Польща опинилась у затяжній політичній кризі. Вважаю, що події в наших країнах треба розцінювати, як етап певних складних процесів, що відбуваються в демократичних державах.

Я хочу все-таки дивитись з оптимізмом на те все, що відбувається в Україні та Польщі. Думаю, що після парламентських виборів у Польщі ми повернемось на шлях політичної стабільності, яка знову дивуватиме Європу.

Є.П.: Яка на Вашу думку, відкривається перспектива для України після парламентських виборів 30 вересня?

А.К.: Якщо йдеться про Україну, я не сподіваюсь, що вибори доведуть до якогось політичного землетрусу. Маю надію, що після них президент Віктор Ющенко, прем’єр-міністр і водночас лідер партії-переможця Віктор Янукович, а також Юлія Тимошенко знайдуть в собі достатньо сили для того, щоб співпрацювати. Це необхідно для завершення реформ в Україні. Ця ідея матиме єдину ціль – наблизити Україну до європейських структур. Погано буде коли вибори в Україні не завершать політичної кризи, яка триває роками і вже закорінилась в yкраїнській дійсності.

Є.П.: Яким Ви бачите завдання для європейських та українських політиків після парламентських виборів в Україні?

А.К.: Під час Помаранчевої революції увесь світ пильно спостерігав за тим що відбувалось в Україні. Зараз революція закінчилась. Україна живе своїми щоденними проблемами. Вважаю, що треба у майбутньому плекати те, що зараз найважливіше в українській політиці тобто: розвиток демократичних установ i громадянського суспільства та зростання економіки. Водночас українському суспільству слід увесь час нагадувати, як багато воно має працювати задля того, щоб стати складовою частиною європейських структур.
XS
SM
MD
LG