Доступність посилання

ТОП новини

У Криму протестують проти русифікації та українізації освіти


Володимир Притула Сімферополь, 03 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму протестують проти русифікації та українізації освіти. Сьогодні активісти Національного фронту «Севастополь-Крим-Росія» пікетували у Сімферополі Міністерство освіти автономії. Вони вважають, що Партія регіонів та її провладні союзники утискують права російськомовних школярів. Водночас, представники української громадськості скаржаться на ігнорування в освітній сфері прав україномовних дітей.


Біля приміщення Міністерства освіти і науки Криму у Сімферополі – російські прапори: сучасні та імперські. Близько пів сотні активістів Національного фронту «Севастополь-Крим-Росія» вимагають відставки чинного міністра освіти, комуніста Валерія Лаврова. Його, але більше Партію регіонів, пікетувальники звинувачують у розвалі російськомовної освіти в Криму: «За останні 10 років з тих шкіл, які існують на території Криму, ми з вами вже втратили понад 100 шкіл з російською мовою навчання. Протягом тих 5 років, що при владі у Криму перебували політики із шанованої Партії регіонів, вони мовчали, та й зараз ці люди мовчки спостерігають за тим, як із кожним роком скорочується кількість годин російської мови у школах, російська мова викладається як іноземна, російська література – як закордонна!», - заявив лідер Національного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Сергій Шувайников.

На весь Крим 7 шкіл з українською мовою навчання

«Кримським дітям — українську школу!» – а в Києві саме під таким гаслом добровольці руху «Простір свободи» пікетували 30 серпня Міністерство освіти і науки. Учасники пікетування вимагали відкрити школи з українською мовою викладання в Бахчисараї та інших населених пунктах Криму, де прохання сотень батьків ігнорують чиновники від освіти: «Дійсно, існує серйозна проблема з україномовними дитсадками, школами, вищими учбовими закладами. Формально в Криму є 7 шкіл з українською мовою навчання, реально – не більше 3. Але не тільки етнічні українці хочуть навчатися українською мовою, але й кримські татари, росіяни. Відсутність таких умов – це теж порушення їхніх прав на освіту. Наприклад, у Бахчисараї ми уже 6 років безуспішно просимо у влади приміщення для відкриття україномовної школи», - це був один з активістів «Простору свободи» Андрій Щекун.

На його думку, акція ж Національного фронту «Севастополь-Крим-Росія» під стінами Міносвіти Криму – більш політична і має на меті якісь виборчі мотиви. Зрештою, це ж підтвердив у своєму виступі Сергій Шувайников: «Хто б не прийшов до влади - «помаранчеві» чи «блакитні» - для нас нічого на зміниться. Це все ми вже бачили протягом минулого року», - заявив лідер фронту «Севастополь-Крим-Росія» і закликав етнічних росіян півострова на позачергових парламентських виборах голосувати проти всіх.

Зараз у Криму діє близько 600 загальноосвітніх шкіл, з яких 7 – україномовні, 15 – татаромовні, а решта понад 500 – з російською мовою викладання.
XS
SM
MD
LG