Доступність посилання

ТОП новини

Президент вважає плановане на вівторок засідання Верховної Ради 5-го скликання спробою зірвати вибори і попереджає депутатів про відповідальність


Нелегітимне засідання Верховної Ради 4 вересня – провокація, за якою стоїть «глухе бажання зірвати вибори», заявив Віктор Ющенко в телезверненні в понеділок увечері. Голова держави нагадав, що, згідно з Конституцією, Верховна Рада 5-го скликання неповноважна, а будь-яке її рішення нелегітимне і не має жодної практичної сили і жодного «політичного ефекту». Дії народних депутатів, які вийдуть поза межі закону, отримають «чітку правову оцінку», застеріг Президент і висловив упевненість, що «осуд прозвучить і з боку громадськості».


Нелегітимне засідання Верховної Ради 4 вересня – провокація, за якою стоїть «глухе бажання зірвати вибори», заявив Віктор Ющенко в телезверненні в понеділок увечері.

Голова держави нагадав, що, згідно з Конституцією, Верховна Рада 5-го скликання неповноважна, а будь-яке її рішення нелегітимне і не має жодної практичної сили і жодного «політичного ефекту».

Дії народних депутатів, які вийдуть поза межі закону, отримають «чітку правову оцінку», застеріг Президент і висловив упевненість, що «осуд прозвучить і з боку громадськості».

Ющенко додав, що після 1 червня у неповноважній Верховній Раді ухвалювали 39 «псевдозаконів», із яких жоден не взятий до виконання, бо кожен з них – нелегітимний.

Крім того, зауважив він, така діяльність має й конкретну ціну – «мільйони змарнованих гривень національного бюджету».

Це – «ціна пропаганди політиків за ваш рахунок», нагадав українським громадянам голова держави.

Він висловив переконання, що українцям «вистачить мудрості пережити авантюри відомих вам хитромудрих товаришів», які хочуть зірвати вибори через страх «втратити владу і своє персональне місце у цій владі».

Віктор Ющенко наголосив, що намір провести 4 вересня засідання парламенту «закінчиться нічим».

Президент запевнив, що за легітимне і повноцінне схвалення першочергових законів візьметься повноважний парламент 6-го скликання після виборів 30 вересня – «без бутафорії і галасу».

Раніше в понеділок представники парламентської більшості домовилися провести в вівторок «пленарне засідання» Верховної Ради 5-го скликання, на якому «внести зміни до Конституції» про скасування депутатської недоторканності і «ухвалити рішення» про скасування пільг народним депутатам.

Опозиційні фракції не відповіли на запрошення взяти участь у цьому засіданні.

Напередодні керівники і представники «Нашої України» і БЮТ не раз заявляли, що не братимуть участі у подальших зібраннях неповноважної Верховної Ради 5-го скликання.

Натомість опозиція має намір внести скасування недоторканності і пільг як перше питання до розгляду в Верховній Раді 6-го скликання.

Засідання Верховної Ради 5-го скликання зібрав після кількох невдалих спроб на 4 вересня Голова цього парламенту, лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз.

За даними більшості опитувань, Соціалістична партія не має шансів або має найменші шанси потрапити до нового парламенту.

Матеріали до теми:

• Верховна Рада України 5-го скликання планує у вівторок «внести зміни до Конституції» про скасування депутатської недоторканності

• Олександр Мороз «не знає», чи візьмуть участь БЮТ і «Наша Україна» завтра у засіданні парламенту

• Представники коаліції сьогодні узгоджують перелік питань, які мали б обговорити у вівторок на парламентському засіданні

• Розпущені збиратимуться?

• Компартія не погоджується з порядком денним позачергової сесії, який пропонує спікер парламенту Олександр Мороз

• Ющенко вважає, що підтримка Януковичем ідеї проведення сесії Верховної Ради 5-го скликання 4 вересня загострить політичну ситуацію

• Віктор Янукович пропонує розглянути у вересні ще у парламенті 5-го скликання проект держбюджету на наступний рік

• Вiктор Ющенко знову наголосив, що правових пiдстав для проведення сесiї Верховної Ради 5-го скликання 4 вересня немає
XS
SM
MD
LG