Доступність посилання

ТОП новини

Сербія: Переваги приватної освіти перед державною


Анамарія Рамач Белград, 4 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Початок навчального року часто є фінансовим навантаженням для більшості батьків у Сербії. Багатьом з них важко виділити і мінімальних 150 євро – саме скільки грошей необхідно для закупівлі підручників та шкільного приладдя. Але з іншого боку, зростає зацікавлення приватними початковими та середніми школами, у яких навчання коштує в середньому 5,000 євро на рік. У Сербії з першого вересня відкрилося 5 приватних шкіл, які отримали ліцензію від міністерства освіти.


Вступ до приватних шкіл нерідко у Сербії сприймається як критерій престижності. Проте, все більше батьків стверджує, що готові були б виділити щомісяця 500 євро для навчання своєї дитини, якщо б, звісно, мали стільки грошей. Директор белградської приватної початкової школи «Творче перо» Снежана Стоякович каже, що їхні учні, це не є діти багатих батьків. «Їхні батьки – це люди з пересічними зарплатами, але вони цінують освіту та готові вкладати у свою дитину».

Приватні школи – нове явище у Сербії

До 5,000 євро на рік входить не лише оплата за навчання, а й за підручники, зошити, шкільну форму, позашкільні заняття й гуртки, харчування, екскурсії, а також транспорт, що перевозить дітей до школи. Кожен учень має і свій комп’ютер, за яким працює. Класи у приватних школах мають від 15 до 20 учнів, істотно менше ніж у державних. Більше часу, який викладач може присвятити кожному школяреві окремо, мало б забезпечити швидше засвоєння матеріалу та кращі оцінки з усіх предметів. Але, оскільки історія приватного шкільництва у Сербії не має традиції, діти, які навчаються у таких школах, ще не показують результатів, які б перевершили успіх їхніх однолітків з державних шкіл.

Приватні школи працюють за державною навчальною програмою

Мілка Андрич, заступник міністра освіти вважає, що приватні школи не мають переваг. Там покищо навчається мало учнів і вони працюють за діючими планом та навчальною програмою Сербії. Навчання у державних школах, навіть якщо врахувати кошти виділені на приватні уроки у репетитора з кількох предметів, і далі виходить набагато дешевшим. Але Славіца Первич, мати дитини, яка навчається у приватній школі, переконана, якщо батькам один раз вдасться зібрати гроші на приватне навчання, вони найчастіше більше не думають повертати дитину до державної школи.

«У державних школах занадто багато учнів у класі. Викладачі незадоволені, роздратовані. Це загальний стан у наших школах, усім це добре відомо. У приватних школах менше учнів, більше над ними працюють, їм пропонується більше можливостей. За ваші гроші вони вам надають оптимальні умови для розвитку вашої дитини».
XS
SM
MD
LG