Доступність посилання

ТОП новини

Львів проти призначення головним міліціонером області О. Сала


Галина Терещук Львів, 4 вересня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні у Львові більше 100 прихильників блоку «Наша Україна-Народна Самооборона» на чолі з колишнім міністром Юрієм Луценком протестували під стінами управління внутрішніх справ проти можливого повернення на посаду начальника міліції колишнього керівника Олега Сала. Він очолював правоохоронні органи 2003-5 року. У січні 2006 його звільнив міністр Луценко і тоді генпрокуратура порушила проти Сала дві кримінальні справи за зловживання владою і порушення виборчого законодавства. Його оголосили в міжнародний розшук. Печерський суд своїм рішення закрив справи, а днями Галицький суд Львова поновив Сала на посаді. Це питання сьогодні мала розглядати колегія МВС.

На пікет під стіни управління міліції прийшли з півсотні студентів і стільки ж представників блоку «Наша Україна-Народна самооборона». Звичайні львів’яни на акцію в обідню пору не відгукнулись. Однак організатори політичного передвиборчого пікету зауважили, що кількість учасників протесту не має значення. Вони не допустять повернення Олега Сала на посаду. Юрій Луценко вважає повернення Сала на посаді викликом. «Це виклик не лише львів’янам, а усі українцям, які постраждали від час політичного терору в часи Кучми. Це виклик реваншистських сил, які керують МВС».

Студенти проти Сала

У пікеті брав участь Іван Кардаш, якому у 2004 році, саме за вказівкою Олега Сала, підкинули гранати, про це свідчив керівник одного з підрозділів львівської міліції, який засуджений за підкидання боєприпасу. Більше ніж 100 львівських студентів фігурували у справі проти Сала. Адже вони брали участь у вересня 2004 року в акціях протесту на захист опозиції. Тодішній керівник львівської міліції скерував листи ректорам вузів з вимогою вжити відповідні заходи до своїх вихованців. Працівники міліції свідчили, що їх заставляли брати відкріпні талони на виборах.

Колишній міністр Юрій Луценко стверджує, що у цій справі є конкретні покази засуджених людей. «Є свідчення людини, яка заявила, що Сало за бюджетні гроші 150,000 гривень не ремонтував приміщення управління, а будував будинок для приватних розваг у Карпатах. Є документ, в якому зазначено, що 150 тисяч гривень списані на ремонт».

Сьогодні колегія МВС не розглядала питання щодо повернення на посаду Олега Сала. Наметове містечко з- під стін управління міліції згорнули. Однак акції відновлять, якщо Олега Сала таки поновлять на посаді, також депутати Львівської облради обіцяють зібратись на позачергову сесії.
XS
SM
MD
LG