Доступність посилання

ТОП новини

Мороз зібрав 269 депутатів


Тетяна Ярмощук Київ, 4 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прийшли, зареєструвалися, проголосували. Сьогодні коаліція зібралася на відкриття парламентської сесії. І дарма, що в залі не було Конституційної більшості, і щодо легітимності парламенту точаться суперечки. Комуністи, соціалісти та регіонали одностайно голосували за скасування своїх пільг та привілеї та за знищення своєї та президентської недоторканності.

Олександр Мороз
Гімн, квіти, рукостискання та обійми. Під купол Верховної Ради сьогодні прийшли представники коаліції, а також народні обранці, які полишили фракції Нашої України і Блоку Юлії Тимошенко.

Скасування недоторканності для депутатів та Президента

Попри те, що бажаних 300 парламентарів не набралося, і міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що правочинність рішень нинішнього складу парламенту є сумнівною, депутати таки повправлялися у натисканні кнопок. Верховна Рада попередньо ухвалила та направила на розгляд Конституційного Суду законопроект щодо скасування недоторканності для депутатів та Президента. Однак Степан Гавриш, якого Президент призначив суддею Конституційного Суду заявив, що КСУ зобов’язаний відхиляти усі звернення депутатів парламенту 5-го скликання, направлені після розпуску парламенту.

Парламент також ухвалив сьогодні зміни до закону про статус народного депутата щодо скасування пільг та привілеїв.

Заступник лідера фракції Партії регіонів Василь Кисельов каже, що треба скасувати матеріальну допомогу, яка була забита у цьому законі – 50% від зарплати депутата, норму, коли депутат при виході у відпустку отримував подвійний розмір заробітної плати, а також пільги депутатам щодо пенсійного забезпечення.

Не всі хочуть розпрощатися з недоторканністю

Втім, у парламентських кулуарах деякі депутати-коаліціянти не приховували, що не підтримують скасування депутатської недоторканності. Регіонал Святослав Піскун вважає, що скасування депутатської недоторканності – це шлях до диктатури однієї особи в державі.

Учора ж Президент під час телевізійного звернення назвав засідання провокацією за якою стоїть бажання зірвати вибори. Голова Верховної Ради п’ятого скликання, скориставшись парламентською трибуною, не оминув можливості відреагувати. Олександр Мороз: «Різні тлумачі напевне знають, що вони творять зло, але маніакально продовжують перекручувати Конституцію і закони, інші нормативні акти, намагаючись зруйнувати конституційний лад у державі. Прикро, що похід проти Конституції та парламенту очолює Президент Віктор Ющенко».

А от лідера коаліції Віктора Януковича, з вуст якого вперше пролунала пропозиція провести засідання та скасувати пільги та недоторканність для високопосадовців сьогодні у парламенті не було. Не було його й на засіданні Ради нацбезпеки та оборони де йшлося про підвищення життєвого рівня населення. В цей час Прем’єр-міністр в Алчевську проводив нараду щодо соціально-економічного розвитку Луганщини.
XS
SM
MD
LG