Доступність посилання

ТОП новини

Президент засудив вівторкове зібрання у нелегітимній Верховній Раді як «чергову спробу дестабілізувати політичну ситуацію в Україні»


Верховна Рада України 5-го скликання, наголосив Віктор Ющенко, є неповноважною, і будь-яке рішення такої Ради є нелегітимним: «Нічого не змінилося в правовому полі України після такого зібрання народних депутатів у Верховній Раді». На думку голови держави, метою організаторів цього зібрання у Верховній Раді було продемонструвати зневагу до Основного Закону, «показати зверхність та некерованість». Раніше в вівторок депутати від більшості у Верховній Раді 5-го скликання проголосували про скасування недоторканності і пільг.


Верховна Рада України 5-го скликання, наголосив Віктор Ющенко, є неповноважною, і будь-яке рішення такої Ради є нелегітимним: «Нічого не змінилося в правовому полі України після такого зібрання народних депутатів у Верховній Раді».

На думку голови держави, метою організаторів цього зібрання у Верховній Раді було продемонструвати зневагу до Основного Закону, «показати зверхність та некерованість».

«Я глибоко засуджую організаторів цього зібрання», – заявив Ющенко.

Окрім того, вважає Президент, ініціатори зібрання також мали на меті «проігнорувати ініціативи, пов’язані зі скасуванням депутатської недоторканності та пільг народних депутатів».

Він також висловив жаль, що ідею проведення цього зібрання «повністю розділив і підтримав» Прем’єр-міністр України.

Президент наголосив, що не може підписувати жодного рішення, прийнятого Верховною Радою 5-го скликання, починаючи з 3 червня.

За словами Ющенка, Верховна Рада з 3 червня цього року ухвалила 39 «так званих законів, жодний із яких не є легітимним».

«Я не можу підписати закони, які прийняв парламент із 3 червня. Я не маю на це юридичного права, мені забороняє це робити Конституція», – зазначив Президент.

Раніше в вівторок депутати від більшості у Верховній Раді 5-го скликання проголосували про скасування недоторканності і пільг.

Вони проголосували за попереднє ухвалення і спрямування до Конституційного Суду законопроекту щодо скасування недоторканності для високопосадовців і за те, щоб виключити з Закону про статус народного депутата статті, які стосуються виплати матеріальної допомоги, транспортного забезпечення тощо.

Міністр юстиції Олександр Лавринович назвав сумнівною правочинність рішень нинішнього складу парламенту.

Він звернув увагу, що після складання повноважень представниками БЮТ та «Нашої України» парламент втратив правочинність, оскільки не має у своєму складі 300 депутатів.

У зібранні Верховної Ради в вівторок узяли участь 269 депутатів, що представляють парламентську коаліцію і її прихильників – деяких колишніх членів «Нашої України» і БЮТ, які раніше перейшли на бік коаліції.

Матеріали до теми:

• Більшість у Верховній Раді 5-го скликання проголосувала про скасування недоторканності

• Депутати Верховної Ради 5 скликання проголосували за скасування депутатських пільг

• Олександр Лавринович вважає сумнівною правочинність рішень нинішнього складу Верховної Ради

• Президент вважає плановане на вівторок засідання Верховної Ради 5-го скликання спробою зірвати вибори і попереджає депутатів про відповідальність

• Коаліція під куполом

• Верховна Рада України 5-го скликання планує у вівторок «внести зміни до Конституції» про скасування депутатської недоторканності

• Олександр Мороз «не знає», чи візьмуть участь БЮТ і «Наша Україна» завтра у засіданні парламенту

• Представники коаліції сьогодні узгоджують перелік питань, які мали б обговорити у вівторок на парламентському засіданні

• Розпущені збиратимуться?

• Компартія не погоджується з порядком денним позачергової сесії, який пропонує спікер парламенту Олександр Мороз

• Ющенко вважає, що підтримка Януковичем ідеї проведення сесії Верховної Ради 5-го скликання 4 вересня загострить політичну ситуацію

• Віктор Янукович пропонує розглянути у вересні ще у парламенті 5-го скликання проект держбюджету на наступний рік

• Вiктор Ющенко знову наголосив, що правових пiдстав для проведення сесiї Верховної Ради 5-го скликання 4 вересня немає
XS
SM
MD
LG