Доступність посилання

ТОП новини

Міністри в надзвичайній ситуації


Тетяна Ярмощук Київ, 5 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Не дай поїсти, дай посперечатися. Зокрема, якщо до виборів лишається менше місяця. Чергова перепалка між Кабінетом Міністрів та Секретаріатом Президента. Цього разу за право відсторонення міністрів. У Кабміні заявляють, що РНБО не мала права ухвалювати рішення про відсторонення Шуфрича та Рудьковскього. А Секретаріат Президента переконаний: для цього були всі правові підстави.

Головний транспортник не зміг вжити заходів для підвищення безпеки на залізницях, а головний рятувальник – належним чином ліквідувати наслідки стихійних лих. Президент наполягає, що Прем’єр-міністр має виконати рішення РНБО і відсторонити міністрів Шуфрича та Рудьковсього.

Політичні рішення. Законні чи ні?

Нестор Шуфрич
Віктор Янукович робити цього не планує. «Я з Президентом окремо обговорю це питання, і в площині закону, в площині Конституції я висловлю свою точку зору. Те рішення, яке було вчора розглянуте по звільненню двох міністрів діючого уряду за 20 днів до виборів, це чисто політичне рішення. І те, що у цьому рішенні брали участь вищі державні посадовці нашої країни, це прикро».

Заступник голови Секретаріату Президента Ігор Пукшин каже: Рада нацбезпеки та оборони мала усі правові підстави для відсторонення міністрів. «РНБО мала і має правові підстави ухвалювати рішення щодо відсторонення від посади міністрів. Рішення ухвалене. Постає питання виконання зазначеного рішення, втілення його в життя. Де-юре, обидва міністри відсторонені від посади».

А міністр юстиції Олександр Лавринович називає рішення РНБО незаконним.

Чоловічий егоїзм


На думку ж політичного експерта Тараса Березовця, головна причина чергової президенсько-прем’єрської суперечки – це передвиборча кампанії. «Що стосується Миколи Рудьковського. Його найбільше звинувачують у катастрофічній ситуації, яка склалася в секторі транспорту, в останніх аваріях. Ситуація ж навколо Шуфрича не є настільки однозначною, оскільки соціальних замірів щодо того, чи вважають українці Шуфрича винним у техногенних катастрофах, в підпалах, і найголовніше наслідках усунення цих підпалів у Херсонській області та в Криму не проводилася».

За черговою суперечкою між Секретаріатом Президента та Кабінетом Міністрів стоїть чоловічий егоїзм, переконаний політолог Артем Біденко. «Окрім передвиборчих агітаційних моментів за цим може стояти звичайний, банальний чоловічий егоїзм, хто сильніший, хто крутіший, який проявляється якраз на рівні двох владних структур. Насправді питання визначається досить чітко Конституцією України, якщо якісь питання, є процедура звернення до Конституційного Суду».

З проханням підставити батьківське плече і захистити від Президента до Януковича звернувся і спікер парламенту п’ятого скликання. Олександр Мороз просить Прем’єра не відключати його від урядового зв’язку, який наданий йому, як голові Верховної Ради. Відповідний Указ видав напередодні Президент.
XS
SM
MD
LG