Доступність посилання

ТОП новини

Вбити Дракона. Чи здатні політики подолати корупцію?


Олександр Лащенко, Віола Бурда /images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – боротьба з корупцією --> /article/2007/9/E8F76ADA-0956-4F43-9477-CAE924CDB9B4.html Майже 70% українців зізнаються, що брали участь у корупційних діях - озвучив дані соцопитування Секретаріат Президента. Не один рік представники різних гілок влади і політичних сил закликають: з хабарництвом слід вести нещадну боротьбу! Чергові вибори – зайва можливість висунути такі гасла. Ця боротьба нагадує стародавній казковий сюжет: кожен, хто йшов вбивати Дракона, покінчивши з потворою, сам потім ставав Драконом. Чи здатні політики подолати корупцію в Україні, як вони збираються це робити?

ГЛАС НАРОДУ:
Що таке корупція?
Віталій, студент:
- Чув, звичайно, про корупцію - зокрема у вузах. Але я особисто з нею не стикався.
Марія, судовий виконавець:
- Те, що вгорі кажуть про боротьбу з корупцією - пустопорожні балачки. Хабарництво дуже вкоренилося.
Володимир, приватний підприємець:
- Мене, як громадянина, корупція турбує, але жити мені не заважає. Я нею не займаюся.
Валентина, медик:
- Корупція дуже заважає - я особисто від неї дуже страждаю.
Микола, економіст:
- Куди не підеш - усюди корупція. Треба міняти систему, що залишилася з радянських часів.


ДАЮТЬ, БО БЕРУТЬ; БЕРУТЬ, БО ДАЮТЬ

(OSCE)
87 хабарників вдалося вивести на чисту воду торік міліції. А нинішнього року кількість викритих корупціонерів уже зрівнялася з торішньою, повідомляє МВС. Пора жнив у полюванні на хапуг – вступні іспити до вищих навчальних закладів, свідчать правоохоронці. Про це – кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока:

* * * * * * * * * *

“Студент одного з вищих навчальних закладів у столиці Юрій ділиться своїм досвідом – як можна без жодних проблем стати відмінником: “Були студенти, котрі мали вихід на викладачів, вирішуючи з ними ці питання. При цьому з інших студентів збирали гроші. Як результат – люди спокійно йшли на іспит, ніби добряче до нього підготувавшись, сідали й отримували необхідну оцінку. Досягали цього і завдяки особистим зв’язкам, без посередників. Спочатку у студента цікавилися: “Не можеш або не хочеш складати іспит? Нічого страшного – проблему можна розв’язати!” Зрештою все закінчуються конвертом із грошима”.

Зі свого боку, викладач Ірина зізнається: від “надбавок” до зарплати вона не відмовляється: “З моїм окладом 900 гривень я змушена брати гроші зі студентів, які вступають до університету. І це – дріб’язок, копійки порівняно з тим, що крадуть наші політики”.

Дають тому, що беруть; беруть тому, що дають. Чи можна розірвати це зачароване коло, в якому живуть усі українці?

* * * * * * * * * *

СКАНДАЛІВ БАГАТО, РОЗГЛЯНУТИХ СУДОМ СПРАВ – ОБМАЛЬ

Серед викритих корупціонерів цього року - шестеро - представники районних адміністрацій, троє - чиновники Державної виконавчої служби...Але найбільші корупційні скандали, які час від часу виникають в Україні та стосуються найвищих чинів, не знаходять логічного завершення - вироку та покарання (або виправдання, якщо так вирішить суд). Один з яскравих прикладів – закиди на адресу колишнього керівника НАК НАФТОГАЗ УКРАЇНИ Олексія Івченка. Генеральна прокуратура оцінювала збитки від його діяльності у чотирнадцять мільйонів гривень. У свою чергу, Олексій Івченко категорично відкидає всі звинувачення. Натомість, ще один екс-глава НАФТОГАЗУ, Ігор Діденко звинувачує Президента Ющенка у неналежній реакції на діяльність Івченка:

“Так – засуджена його діяльність, вирішено, що він не буде в списку “Нашої України... Той самий пан Івченко, він сьогодні, зокрема, з боку Президента, не підданий анафемі.”

Президент Віктор Ющенко реагує на прояви корупції серед чиновників – зазначає виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко. Інша річ, що такі справи нечасто доходять до суду:

“На всі ті випадки, що ми бачимо, має бути реагування по лінії прокуратури. І в подальшому – або суд, або усунення таких корупціонерів з роботи”.

АНТИКОРУПЦІЙНІ ОБІЦЯНКИ

Серед кількох передвиборчих “проривів” БЮТ є й “антикорупційний” з обіцянкою знищити корупційний союз влади і тіньового капіталу. Обіцяють також позбавити чиновників права на зайві ліцензії, довідки, дозволи, безпідставні перевірки, завдяки яким плодяться хабарники. Про це – 10-й номер виборчого списку БЮТ Євген Корнійчук:

“Головне, щоб були реальні справи стосовно притягнення до відповідальності чиновників, суддів, вищих державних службовців. Звичайно, якщо б за корупційну діяльність запровадили таке покарання, як довічне ув’язнення, це б остудило гарячі голови. Хоча починати слід із того законодавства, що вже діє”.

"Створити Антикорупційне бюро, яке перевірить відповідність доходів чиновників та їхніх витрат" – пропонує Блок "НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА". 5-й номер виборчого списку цього блоку Микола Катеринчук покладає великі на таке бюро:

“Діяльність чиновників буде поставлена під контроль. І в тому числі Служба безпеки, прокуратура – всі вони будуть поставлені під контроль Антикорупційного національного бюро”.

І БЮТ, і "НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА" одним з основних гасел передвиборчої кампанії висунули зняття депутатської недоторканості. Це частково може вирішити проблему корупції - підтверджує Олександр Беца експерт-правник, колишній працівник міліції:

“Це – якраз той механізм, що не дозволить людям, котрі наживаються завдяки порушенню законів, уникнути кримінальної відповідальності, обравшись до Верховної Ради”.

Опоненти “помаранчевих” - соціалісти та регіонали - переконують, що проблема корупції системна - тобто треба міняти все. Що реально пропонує політична сила Віктора Януковича – розповідає кандидат у народні депутати від Партії регіонів Володимир Зубанов:

“Звичайно, треба удосконалити систему декларацій про доходи. І не тільки про доходи, а й про витрати. Чим менше чиновники втручаються у бізнес та життя простого громадянина, тим менше корупції”.

Розвиває ідею соратника по коаліції соціаліст Віталій Шибко, котрий замикає двадцятку виборчого списку партії Олександра Мороза. Віталій Шибко пропонує відібрати неосяжну владу у вищих чинів і віддати її громаді:

“Більше самоврядування (в тому числі – місцевого), більше небайдужості громади до своєї долі, людей до своєї долі, відповідальності, та більше ринкових відносин. Таким є наше бачення боротьби з корупцією”.

КОРУПЦІЯ ТА ВЛАДА – БЛИЗНЮКИ-БРАТИ

Сергій Лещенко: “Корупція не зникає, бо влада її передбачає”.



(фото з сайту gazeta.lviv.ua)
У боротьбі з корупцією покладатися на політиків є марною справою, вважає журналіст інтернет-видання "Українська правда" Сергій Лещенко. У коментарі Радіо Свобода він констатував, що всі обіцянки політиків із різних таборів боротися з корупцією – не більше, ніж порожні слова:

“Чому нічого не змінюється (у боротьбі з корупцією)? Тому що для політиків ці заяви нічого не значать. Це – просто набір букв, з яких складають слова, адресовані виборцям. І все. Загалом у кожних виборів – своя фішка, тому корупційна тема на одній кампанії запускається більше, а на іншій – менше. Корупція не зникає, бо влада її передбачає. Політики з корупцією боротися не будуть, з нею має боротися суспільство. Його громадські інституції”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG