Доступність посилання

ТОП новини

Оперний театр чи Європа 2012?<br>Дніпропетровська дилема


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 6 вересня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) –Дніпропетровськ, готуючись до «Євро-2012», може втратити Оперний театр. Принаймні у цьому переконане керівництво Оперного. Міська влада виношує плани прибудувати до театру фешенебельний готель для віп-гостей Чемпіонату, храм мистецтв при цьому може постраждати.

Оперний театр, Дніпропетровськ
Місця для будівництва готелів до «Євро-2012» у Дніпропетровську обирають півроку. З двома, для гостей чемпіонату, вже визначились – один збудують в центрі міста, неподалік від міськради, другий – в районі дуже дорогого ресторану на Набережній. Де ж селити офіційні делегації УЄФА, досі не знають. Хоча про спорудження 5 зіркового готелю саме для цього вже ведуть переговори зі столичною будівельною компанією.

Міський голова Іван Куліченко, як варіант розташування, називає площу навколо Оперного театру. Місце йому подобається – у центрі, на головному проспекті. Ще одна перевага – на кошти інвесторів можна буде не тільки прибудувати до Оперного готель, а й відремонтувати сам театр. «Ведемо переговори з київською фірмою, яка має повноваження від європейського оператора готельного бізнесу, що є в європейських каталогах. Що стосується рішення щодо території театру опери та балету, то я доповідав про можливість. Щоб на ці кошти відремонтувати театр. Але об’єктивно будемо говори, це складне питання організаційне. І нам треба ще місяць, щоб прийняти остаточне рішення».

Проектів багато, але...

Між тим керівництво театру проти таких планів міської влади. Директор Оперного Олександр Шароваров сказав Радіо Свобода, що будівництво готелю і реконструкція театру може протривати близько трьох років, за той час Дніпропетровськ втратить власну оперу та балет. Професійну трупу, яку створили ще 30 років тому до відкриття театру, забезпечуючи кращих акторів житлом та хорошою зарплатнею, ще раз зібрати навряд чи вдасться.

Турбує директора і те, що влада не вважає за потрібне детально інформувати Оперний про плани забудови. «Мені вже відомо про 3-4 різні проекти. Збирались будувати одну вежу, дві, навіс над театром 16-поверховий робити, збирались театр перетворювати в конференц-хол готелю. Ніякого офіційного документа, хоча б листа, що буде будуватись якийсь готель, як на цей час буде театр працювати, у мене як у директора немає. Якщо мова йде про те, що будуватимуть гігант, на три роки закриють театр, то, звичайно, я проти. Ми можемо отримати красивий концертний зал, але в ньому не буде Оперного театру. Про це треба говорити зараз і на всіх рівнях».

А що скаже обласна влада?

Проти проекту і мешканці прилеглих будинків. Олена Іванівна живе у багатоповерхівці за 200 метрів від Оперного. «Навіщо воно треба біля Оперного театру? Тут принаймні можна було б зробити зону відпочинку, щоб гуляли діти. Раніше на цьому місці був дитячий парк».

Як наразі стало відомо, 5 зірковий готель можуть збудувати й в іншому місці. Оперний театр – це обласна комунальна власність, відтак владі міста ще належить узгодити свій проект з обласною владою.

У цілому ж до «Євро-2012» Дніпропетровськ готується збудувати готелів на десятки тисяч місць. Для не дуже примхливих гостей альтернатива – відремонтовані за сучасними стандартами кімнати в гуртожитках вишів. Ще одну частину приїжджих на «Євро-2012» планують розселити на лісових турбазах під Дніпропетровськом. Якщо ж місць все одно не вистачатиме, проситимуть допомоги в міст-сусідів.
XS
SM
MD
LG