Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ визнає, що інцидент з російським літаком і падінням снаряду на території Грузії відбувся, але наразі утримується від звинувачень


Кирило Булкін Київ, 6 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Організація з безпеки і співробітництва в Європі заявляє, що наразі не висуватиме звинувачень у зв’язку з інцидентом навколо перетину кордону Грузії російським літаком та падінням ракети, що, за твердженням грузинської сторони, сталося 6 серпня цього року.


Міомір Жужул, колишній міністр закордонних справ Хорватії, нині персональний представник голови Організації з безпеки і співробітництва в Європі, отримав доручення провести консультації з грузинськими та російськими офіційними особами щодо інциденту зі снарядом у середині серпня. Крім того, він ознайомився з результатами розслідування інциденту трьох незалежних експертних груп – двох міжнародних та однієї російської.

Різні висновки різних експертних груп

За словами Жужула, висновки експертних груп кардинально відрізнялись один від одного, і з’ясувати, що ж сталося насправді, було важко. Утім, персональний представник голови ОБСЄ додав, що, на його переконання, 6 серпня таки трапився інцидент, який спричинив «небезпечну ситуацію» в регіоні та загострив стосунки між Росією та Грузією. Водночас Міомір Жужул зазначив: місія ОБСЄ не виконує функції прокурора чи судді.

ОБСЄ зараз розробляє способи запобігти схожим інцидентам у майбутньому, каже Жужул. Одна з пропозицій полягає в тому, щоб створити механізм, який дозволяв би спеціальній групі, що базується у Відні, швидше реагувати на подібні ситуації.

Грузинська сторона стверджує, що військовий літак незаконно проник у її повітряний простір та випустив ракету (або вистрелив нею) перед тим, як повернутися на російську територію. Ракета упала на кукурудзяне поле поблизу грузинського села Цітелубані, але не вибухнула.

Росіяни чи марсіяни?

Росія заперечує, що будь-який її літак перетинав повітряний кордон з Грузією 6 серпня, і називає заяви грузинської сторони «провокацією». Посол Росії в ООН Віталій Чуркін зробив таку заяву у Нью-Йорку: «Інформація та факти, що зібрали російські експерти під час їхньої роботи в Грузії 16 та 17 серпня, а також поведінка наших грузинських колег дозволяють ствердити напевне, що інцидент 6 серпня був свідомою провокацією, організованою та здійсненою в Грузії тими, хто зацікавлений у нагнітанні напруги».

А от український експерт Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень, не сумнівається в тому, що російський літак порушив грузинський повітряний простір. «Інших літаків у цьому регіоні немає, крім російських. Тому, якщо це не російські, то, напевне, це марсіани».

Заява ОБСЄ з’явилась в розпал безперервних взаємних звинувачень між Тбілісі та Москвою.

Уже після 6 серпня міністр закордонних справ Грузії звинуватив Росію в іще одному порушенні грузинського повітряного кордону її літаком.

А нещодавно ФСБ повідомило, що російські прикордонники застрелили двох озброєних осіб, які намагалися перетнути кордон з боку Грузії.
XS
SM
MD
LG