Доступність посилання

ТОП новини

Доводиться гастролювати...


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 5 вересня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську сьогодні вперше розпочинає гастролі Бурятський державний академічний театр опери та балету. 6 тонн декорацій та майже сотня артистів трупи – такі масштаби цих гастролей. Однак артисти з однієї з російських автономій кажуть, що їхній приїзд в Україну певною мірою вимушений.


До Дніпропетровська бурятський театр приїздить не від солодкого життя на батьківщині. Будівля Оперного в Улан-Уде вже другий рік на ремонті, а з нещодавно виданим у Росії законом щодо приміщень автономних закладів артисти і взагалі можуть лишитись без власної сцени. Отож доводиться гастролювати.

Багато грошей буряти не зароблять

Перед цим буряти побували в «балетній столиці» України, Донецьку, тепер привезли свої постановки до Дніпропетровська. У програмі гастролей – в основному балетна класика, «Ромео і Джульєтта», «Лебедине озеро» тощо. Більшість опер, які хотіли показати, не довезли, занадто дорого обходяться послуги української митниці, – каже директорка театру Людмила Намсараєва. «Усі ті гроші, які ми передбачали витратити на проживання оперної трупи, солістів, оркестру – це все витратимо на оплату залізниці та митниці. Це така перепона, хоча ми робимо культурний проект, ми не приїздимо сюди торгувати, ми не привозимо товар, а тільки декорації та костюми».

В Україні, каже директорка, багато грошей буряти не зароблять. І хоча квитки на їхні вистави у Дніпропетровську будуть удвічі дорожчі, ніж на батьківщині, – до 170-ти гривень, гонорар навряд чи окупить витрати. Від так гастролі спонсорує уряд Бурятії. Що ж до фінансової підтримки театру вдома, Людмила Намсараєва каже, що особливо хвалитись нічим. «Оплата праці у нас дуже відстає в цілому по Росії. У нас артисти не мають квартир, не в кожному місті є гуртожиток. Кожен артист у нас цінний. Коли йде якийсь артист, відчуваються дірки в репертуарі».

Дешевий транспорт, невисокі ціни

Наразі бурятська опера та балет мають сильні колективи, каже директорка, однак своїх «супер-зірок» театр з 70-тирічною історією не виховав. «Прим» і солістів запрошують з інших міст, режисерів для постановок – з Петербургу та Москви, з Італії та Ізраїлю.

Україна в цілому, розповідає Людмила Намсараєва, на артистів справила приємне враження – відмінне від того, що виникає після перегляду російських телеканалів. «Ні в Дніпропетровську, ні в Донецьку, ніде ми не побачили передвиборної істерії. Спокійне життя людей. У вас громадський транспорт – ви молодці – не такий дорогий. У вас, чесно кажучи, невисокі ціни».

Гастролі у Дніпропетровську триватимуть до 11-говересня. По тому бурятський театр поїде додому – на продовження гастрольного туру коштів немає.
XS
SM
MD
LG