Доступність посилання

ТОП новини

В Луганську люди зневірились у здатності міліції розшукати вкрадене майно


Ярослав Гребенюк Луганськ, 5 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Скутер – швидкий та зручний вид транспорту. Їх все більше на вулицях України. Один з недоліків таких моторолерів – їх легко красти. І повернути шансів майже нема. У Луганську багато жертв крадіжок навіть не сповіщають міліцію про злочин.

Залишивши скутер на дворі, ви маєте шанс ніколи вже його не побачити
Вкрасти скутер досить легко. Можна завантажити його до багажника автівки, можна просто відкотити. До того ж у багатьох моделей цих моторолерів майже однакові ключі. Навіть сигналізація не завжди надійний захист.

45 крадіжок скутерів за літо

Більшість скутерів не потребує водійського посвідчення та державної реєстрації. За відсутності будь-яких документів розшукати вкрадений скутер важко. Тут головне – вчасно зателефонувати «02» каже виконуючий обов’язки начальника відділу боротьби з майновими злочинами управління карного розшуку в Луганській області Дмитро Чернов. «Чим раніше людина звернеться, тим швидше ми відреагуємо і вживемо заходи для розшуку вкраденого. І якщо людина звернулась вчасно, природно, перекриваються всі шляхи відходу злочинця.

З початку літнього сезозону міліція Луганщини порушила 45 справ за крадіжку скутерів, з них розкрита лише третина. Головною проблемою Дмитро Чернов вважає неможливість впізнати пропажу. Багато власників навіть не знають серійного номеру свого скутера.

Проблема Андрія Находки не знайшла відгуку у міліції
Юрій Кішко втратив віру у правоохоронців вже давно
Проте самі власники (у минулому) моторолерів бачать причину у недбалій роботі правоохоронців. У луганця Андрія Находки три місяці тому вкрали скутер Yamaha Jog. « Я зателефонував у міліцію відразу, о 9-й вечора. Міліція під’їхала десь через півгодини і забрала мене до Ленінського райвідділу складати заяву. Вранці я побачив сліди коліс, що вели від місця злочину. Якби міліціонери роздивились уважніше, можливо, скутер давно б вже розшукали», – каже Андрій.

Не звертаються, бо не вірять, що вкрадене міліція знайде

Сьогодні кількість заяв у правоохоронні органи – менша за реальну цифру крадіжок. Певна частина постраждалих навіть не звертається до міліції. Бо не вірять, що вкрадене розшукають. Розповідає інший луганець, у якого скутер Yamaha Axis вкрали півтора місяці тому. Каже Юрій Кішко:

«Ні, я не заявляв. Існує також маса випадків з моїми друзями, коли міліція жодних спроб розв’язати ситуацію не робить», – говорить луганець Юрій.

До своїх обов’язків у великій кількості випадків міліція підходить формально. Так само для очистки совісті подають заяви постраждалі. Єдиний висновок, який роблять жертви крадіжок, – наступного разу треба надійніше берегти майно. Бо крім тебе, його ніхто не захистить.
XS
SM
MD
LG