Доступність посилання

ТОП новини

Президент критикує ініціативу Партії регіонів щодо референдуму про мовне питання і позаблоковий статус України як «політичний авантюризм» і закликає політичні сили не спекулювати на цьому


На думку Віктора Ющенка, політики і політичні сили, які під час проведення дострокових виборів до Верховної Ради намагаються провести такий референдум, «дбають про дестабілізацію в країні».


На думку Віктора Ющенка, політики і політичні сили, які під час проведення дострокових виборів до Верховної Ради намагаються провести такий референдум, «дбають про дестабілізацію в країні».

Під час перебування в четвер у Київській області голова держави нагадав, що між політичними силами, серед них і з Партією регіонів, існувала домовленість не порушувати подібні чутливі для суспільства питання під час виборчої кампанії.

Ющенко висловив здивування, що Партія регіонів демонструє «таку неповагу до країни, до громади, кінець-кінцем, до політичної стабільності».

«Я з цього приводу жалкую і дивуюся, що Прем’єр-міністр проводить таку політику», – додав Президент.

Він нагадав, що єдиний порядок внесення таких змін чітко визначений законодавством: відповідний законопроект мають схвалити принаймні 226 депутатів, Конституційний Суд має надати щодо нього висновок, потім уже принаймні 300 депутатів мають знову схвалити такі зміни до Конституції, і лише тоді їх виносять на всеукраїнський референдум.

«Починати тему з референдуму – це означає сьогодні публічно, нахабно порушувати чинний спеціальний порядок внесення змін і доповнень до Конституції України», – наголосив Президент.

Цього ж дня, в четвер, Партія регіонів у своїй заяві підтвердила, що не відмовлялася від своїх передвиборчих обіцянок на підтримку надання російській мові статусу другої державної.

Як мовиться в заяві, послідовність «регіонів» у цьому питанні підтверджує ініціатива партії провести референдум, одне з питань якого стосується статусу російської мови.

Уранці в четвер один із провідних членів Партії регіонів Тарас Чорновіл в ефірі Радіо Свобода висловив думку, що його партія може зняти питання про статус російської мови з пропонованих на референдум.

Напередодні керівник виборчого штабу Партії регіонів Борис Колесников заявив, що «регіони» ініціюють проведення всеукраїнського референдуму, на який хочуть винести питання щодо статусу російської мови, позаблокового статусу України, а також обрання прямим голосуванням голів районних і обласних державних адміністрацій.
XS
SM
MD
LG