Доступність посилання

ТОП новини

Естонія заробляє економічні плюси. Яка таємниці цього успіху?


Людмила Пилип Economic Freedom Network – всесвітня асоціація досліджень та освітніх інститутів нещодавно опублікувала щорічний рейтинг держав, які підтримують економічні свободи. В цьому рейтингу єдиною посткомуністичною країною є Естонія. Чому ж Естонія?


Economic Freedom Network високо оцінила Естонію, економіка якої в 2006 році зросла на понад 11%.. Відзначається, що Естонія розвивалась краще не тільки в порівнянні з її балтійськими сусідами – Латвією та Литвою, країна за рівнем економічної свободи стоїть попереду Франції та Німеччини, не говорячи вже про Україну чи Росію, яка знаходиться в кінці списку. Естонія отримала вищу оцінку, як Гонконг, Сінгапур, Швейцарія, Британія, Канада та Сполучені Штати Америки.

Що ж зробила Естонія для того, щоб отримати таку оцінку?

Директор Інституту зовнішньої політики в Таллінні Андрес Касекапм говорить, що Естонія отримала заслужену оцінку, оскільки змогла створити сучасну, ринкову економіку, яка має сильні зв’язки з Заходом. Після відновлення незалежності у 1991 році Естонія змогла впровадити радикальні ринкові реформи раніше, ніж її сусіди.

Головни, на думку пана Касекапма було те, що в Естонії на початку 90-х років була сильна громадська злагода, яка полягала у тому, щоб якомога швидше віддалитися від радянської спадщини та Росії і зробити все у напрямку прямої протилежності – що було поганим за часів радянської влади зараз було добрим. Важливу роль також відігравали молоді лідери, особливо у впровадженні реформ 90-х років.

На початку 1992 року уряд очолив молодий Марк Лаар, який не знав економіки за винятком того, що читав книгу Мільтона Фрідмана «Свобода вибору». Касекапм вважає, що книга надзвичайно надихнула Лаара, який також захоплювався колишнім прем’єр-міністром Британії Маргарет Тетчер. Загалом це був молодий хлопець, головна ідея якого полягала в тому, щоб очисти Естонію від радянського безладдя.

Март Лаар провів приватизацію державних підприємств, була введена нова валюта і що найбільш важливо, уряд запровадив фіксований прибутковий податок, чим залучив іноземні інвестиції до країни. Досвід з уведенням естонської податкової політики впроваджується в багатьох країнах. Уряд також зосередився на тому, щоб Естонія стала лідером впровадження високих технологій, оновлюючи системи зв’язку та стимулюючи розвиток Інтернету. Це сприяло тому, що країну стали називати «Е-стонія».

20 років поспіль інфляція в Естонії знизилась на 3%, а безробіття на 6%, продовжується надходження іноземних інвестицій в естонську економіку. Сьогодні Естонія є членом ЄС, НАТО та Всесвітньої організації торгівлі. Близькість Фінляндії також зіграла важливу роль, оскільки багато естонців їдуть працювати до сусідньої країни і зароблені ними кошти повертаються до Естонії.

В Естонії нижчий рівень корупції, ніж в Литві

Аналітик Литовського інституту міжнародних відносин Вітаутас Радзвілас говорить, що немає значних відмінностей між естонською та литовською економіками, однак в Естонії, без сумніву, більш сприятливий бізнес-клімат, ніж в Литві.

Вітаутас Радзвілас зазначив також, що існують деякі структурні відмінності між нашими економіками, але один факт найважливіший – в естонський економіці менший вплив радянської номенклатури. Естонські реформатори не дозволили колишнім радянським посадовцям перейняти економіку країни, як це трапилось в Литві.

Натомість, не зважаючи на те, що Economic Freedom Network класифікував Словенію нижче, ніж Естонію, якраз Словенія була першою запрошена приєднатися до єврозони. Андрес Касекапм пояснює цей парадокс фактом перегріву естонської економіки та зростанням рівня інфляції. З іншого боку, за його словами, швидке приєднання до єврозони було б на руку естонській ліберальній економіці.
XS
SM
MD
LG