Доступність посилання

ТОП новини

Уряд відмовив рівнянам у допомозі щодо ліквідації наслідків стихії


Валентина Одарченко Рівне, 7 вересня 2007р.(RadioSvoboda.Ua) - Стихійні лиха не знають кордонів – цю аксіому сьогодні нагадала урядові Рівненщина, яка потерпіла від злив та буревіїв, що пронеслися територією Волинської та Рівненської областей 22-23 липня. Суть у тому, що Волинь вже отримала державні компенсації, а от у допомозі рівнянам уряд відмовив, повідомивши про це учора офіційним листом.

Природний катаклізм, який стався півтора місяця тому на Волині, зловісним крилом накрив і північні райони Рівненщини – тож селяни із Зарічненського чи Дубровицького районів згадували той лиховісний вечір не з меншим острахом, ніж їхні сусіди з Волинського Турійська.

«Ось зараз у залі стоять меблі, і на них дощ ллється… Діти - у батьків, у дітей – двостороннє запалення легень…»

На Рівненщині ураган спричинив удвічі менше руйнувань, ніж на Волині, однак фактично зніс чотири приватних житлових будинки і пошкодив більше тисячі осель, не кажучи про адміністративні будівлі, зніс двісті гектарів лісу, а розміри зливи, які становили чверть від місячної норми опадів, спричинила нищення більше трьох тисяч гектарів посівів. Поліщуки лишилися без свого основного продукту - картоплі, худобу також кормити нічим.

Коли експертна комісія з визначення рівнів та класів надзвичайних ситуацій склала протокол про масштаби руйнувань, рівняни були впевнені – вони також отримають свою частку компенсацій за проведені ремонтні та рекреаційні роботи, а ті селяни, які позичили кошти, щоб полагодити оселі - отримають компенсації через банк, як це зробили на Волині.

Віктор Матчук зазначив, що за даними міністерства з надзвичайних ситуацій сума матеріальних збитків склала 8,3 мільйона гривень. При цьому рівень надзвичайної ситуації визначений як регіональний – точно такий же, як і по Волині. І це, на думку пана Матчука, природно, бо мав місце один і той же катаклізм.

Пропонують залучити для цього «інші джерела фінансування»

Регіональний рівень означає, що повинна бути постанова Кабміну, і повинне бути передбачене фінансування з державного резервного фонду на подолання наслідків природного лиха. Однак, як повідомив Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук, днями з Міністерства економіки він отримав лист з відмовою виділення таких коштів.

Рівненська обласна рада змогла виділити з обласного бюджету лише 80 тисяч гривень. Цієї суми явно недостатньо. Розплатитися з будівельниками та електриками нічим. Віктор Матчук вважає, що неувага урядовців до північних районів Рівненщини пояснюється ще й тим, що волинські події розгорталися поряд із трасою Київ-Ковель – туди було легко дістатися журналістам, які висвітлювали роботу чиновників. Натомість постраждалі населені пункти Рівненщини знаходяться у «глибинці», діставатися до якої потрібно бруківкою.

Сьогодні Президент України дав доручення Секретаріату підготувати Звернення до Кабінету Міністрів, щоб повернутися до розгляду питання про допомогу Рівненщині у ліквідації наслідків стихії.
XS
SM
MD
LG