Доступність посилання

ТОП новини

Про «уранову угоду» і Північну Корею


Богдана Костюк Київ, 7 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua). Нинішній день бізнес - форуму держав Азійсько-Тихоокеанського співробітництва (АПЕК) у Сіднеї виявився вельми плідним в інформаційному плані. Нині можна було почути “філологічні родзинки” від Президента США Джорджа Буша і спостерігати, як кортеж автомобілів і мотоциклів під канадським прапором з австралійськими коміками усередині, подолав два поліцейських КПП по дорозі на місце проведення конференції. Але не менш сенсаційними стали австралійсько-російська угода, що вже отримала у журналістів назву “уранової”, та заява Президента Буша щодо можливих переговорів з Північною Кореєю.

Володимир Путін
8-9 вересня, у Сіднеї на Форумі лідери “азійських тигрів”, США і Росії визначатимуть свої політичні та економічні стратегічні інтереси і цілі у Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Прелюдією до цього стала спільна заява Президента Росії Володимира Путина і прем‘єр-міністра Австралії Джона Хуарда щодо постачання австралійського урану на російські атомні електростанції. Президент Путін цей договір прокоментував так:

«За цілий радянський період ми побудували тридцять потужних ядерних енергоблоків на АЕС Росії. У найближчі п‘ятнадцять – двадцять років ми плануємо побудувати практично стільки ж. І звичайно, для їхнього забезпечення нам і потрібен буде австралійський уран. Що стосується постачання в інші країни – то у нас, якщо така потреба виникне, вистачить власних ресурсів».

Втім навздогін цьому рішенню вже пролунали критичні зауваження з боку учасників самміту – мовляв, де гарантії, що Росія не торгуватиме ураном з Іраном, який продовжує розвивати власну ядерну програму? Рішуче “НІ” Президента Путина було сприйняте скептично.

Угода - схема відмивання коштів?

За словами фахівця з енергетичних питань Інституту стратегічних досліджень Олени Вітер, угода виглядає дивною. На думку експерта, це були або надзвичайно демпінгові ціни з боку Австралії (дуже дорого коштує транспортування), або це якась схема відмивання грошей. Пані Вітер також стверджує, що ця угода дуже не раціональна.

Але учасники Форуму у Сіднеї дискутують і серйозну проблему міжнародної безпеки, пов‘язану з ядерною програмою Північної Кореї. Так, Президент Буш заявив, що Сполучені Штати обговорюватимуть з Пхеньяном питання мирної угоди, якщо Північна Корея повністю відмовиться від цієї програми. Міжнародна спільнота сприйняла цю заяву позитивно.

Експерт київського Центру Близькосхідних досліджень Сергій Данилов стверджує, що за останній період Північна Корея зробила декілька кроків на зустріч світовому співтовариству і продемонструвала готовність до співробітництва у сфері нерозповсюдження ядерних технологій. Що було одразу оцінено, підхоплено – як у Південній Кореї, у регіоні південно-Східної Азії, так і у США. На думку пана Данилова, це значно покращить ситуацію у регіоні і буде сприяти більш прогнозованій ситуації.

Отже, експерти із зацікавленням спостерігають за перебігом самміту у Сіднеї, сподіваючись на нові оригінальні пропозиції світових лідерів, та пошуки шляхів боротьби з новими викликами часу.
XS
SM
MD
LG