Доступність посилання

ТОП новини

“Бережіть природу - матір вашу!” Що політики пропонують і роблять для поліпшення екології?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – екологія --> /article/2007/9/E2206173-0A6A-47F3-9C3F-458A3D5407D9.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Екологія в Україні --> javascript:OpenWin( Олександр Лащенко, Віола Бурда 12 мільйонів тонн сміття щороку "осідають" на українських полігонах-сміттєзвалищах. А переробляють з них лише 2%. Усе інше “добро” періодично спалюють, або воно займається влітку від спеки. До того ж, крім офіційних сміттєвих полігонів, у деяких містах є так звані стихійні - недозволені владою. Це тільки одна із безлічі екологічних проблем України. Чи згадують про них політики, ідучи на вибори? Що взагалі робить влада для порятунку екології?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи лякає Вас екологічна ситуація у Вашому місті? (запитання мешканцям одного з найбільш промислово розвинутих міст України Дніпропетровська):
Олександр, журналіст:
- Моє ставлення до стану екології характеризує те, що, мешкаючи біля Дніпра, я в ньому не купаюсь. Вода зелена і неприваблива.
Зоряна, менеджер туристично-інформаційного центру:
- Незадоволена ситуацією із довкіллям - продукти неприродні, вода така, що чай не можна попити.
Михайло, будівельник:
- Стан екології - жахливий. Сміття не прибирають, рух авто - перенасичений, ідеш вулицею, а дихати нема чим.
Володимир, газозварювальник:
- Проблеми є, і їх дійсно треба вирішувати.
Микола, розпорядник весіль:
- Справді, доводиться замислюватися - а чим ми дихаємо, яку воду п''ємо?


“ЛЮДСТВО НЕ ЗАГИНЕ В АТОМНОМУ ЖАХУ, ВОНО ЗАДИХНЕТЬСЯ У ВЛАСНИХ ВІДХОДАХ”

“Людство не загине в атомному жаху, воно задихнеться у власних відходах”
Нільс Бор
(Ukrinform)
“Людство не загине в атомному жаху, воно задихнеться у власних відходах” – зазначив свого часу датський вчений, лауреат Нобелівської премії з фізики Нільс Бор. Його прогноз наразі не збувся, але про проблеми екології у світі не говорить хіба що ледачий. В Україні негараздів у цьому плані теж вистачає. Зокрема, з тим же сміттям, що мертвим вантажем лежить на полігонах. На одному з таких “об’єктів”, куди звозять відходи людської життєдіяльності киян, побувала кореспондентка Леся Штогрин.

-------------------------------

“Підходжу до огорожі сміттєзвалища – купи сміття вже вищі за зріст людини. Охороняє територію Тетяна, котра зізнається – працювати тут усе важче й важче: “Шкідливість тут дуже велика. Але на зарплаті це не відображається. 300 гривень – от на це ми можемо розраховувати”.

Незадоволення умовами сміттєзвалища висловили і основні його мешканці – бомжі, котрі мають тут власні апартаменти: стіл, стільці, килими і навіть канапу: “Постійно вогонь горить, диму – повно, а гасити ніхто не хоче. Уже п’ять років палає”. Поспілкувавшись з охороною та жителями звалища, сідаю в кабіну сміттєзбиральної машини, яка прямує до місця вивантаження сміття. Під’їжджаємо – величезна купа сміття, сморід, все в диму. Машина скидає чергову порцію відходів. Стояти поряд – неможливо, взагалі перебувати тут без протигазу нереально, можна задихнутися. Коли машина вивантажилася і від’їхала, знову сідаю в кабіну – вся я і все моє обладнання запорошені пилом”.

-------------------------------

Соціалісти найактуальнішою проблемою для України вважають саме переробку сміття. І пропонують зробити, як у всьому світі - поставити на ноги сміттєпереробний бізнес - розповідає соціаліст Віталій Шибко:

“Тобто, влада – місцевим громадам. А вони мають прямий зв’язок із бізнесом. Бізнес купує їхнє сміття, створює всі ці, необхідні підприємства. Працюють вони на комерційній основі й робиться корисна справа”.

ЕКОЛОГІЯ БЕЗ ЕКОНОМІКИ НЕМОЖЛИВА

Не кожна партія або блок згадують у своїй передвиборчій програмі про екологічні проблеми. Втім, БЮТівець Анатолій Семинога впевнений, що відсутність у передвиборчих тезах рядка про довкілля не означає, що партія про це забула. Принаймні БЮТ, якщо вірити Анатолію Семинозі, екологічну тему тісно пов’язує з економічною:

“Треба побудувати в Україні нафтопереробний завод із високою глибиною переробки нафтопродуктів. А це і є якраз питання якості пального, що використовують сьогодні наші автомобілі. Бо більшість забруднення саме від використання неякісного пального на українських автошляхах”.

Юрій Костенко: “Сьогодні не до екології. Всі займаються знищенням природи”.
16-й номер виборчого списку "НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА" Юрій Костенко має трирічний досвід роботи біля керма міністерства охорони довкілля. На своєму сайті в Інтернеті він стверджує, що йому вдалося здійснити масштабну екологічну реформу (вперше запроваджено плату підприємств за використання природних ресурсів та посилено санкції за забруднення довкілля). І тепер усе це занедбано, переконує Юрій Костенко:

“Я можу так сказати – іде відкат усіх тих напрацювань, які започатковували екологічну реформу та європейську екологічну політику. І сьогодні не до екології, як кажуть. А всі займаються просто-напросто знищенням природи”.

ЗБИТКОВА ТЕМА

Коли еколог потрапляє у міністерське крісло - він намагається не випадати зі стереотипу чиновницької поведінки й тому ніхто не може похвалитися значним проривом у галузі - зізнався ще один колишній міністр охорони довкілля Сергій Курикін. Він пояснює, що для більшості партій, до яких входять власники підприємств, екологічна тема є "збитковою". В прямому сенсі цього слова. Сергій Курикін:
Сергій Курикін: "Узгодження екологічних та економічних інтересів означає для декого жертву інтересів підприємницьких".


“Узгоджувати екологічні та економічні інтереси означає для декого жертвувати своїми підприємницькими інтересами. А навколишнє середовище мститиметься зрештою людині”.

Державна має не просто абстрактно боротися за чистоту довкілля, а давати гроші під конкретні проекти. Все інше - вже є, зауважує еколог Василь Мельниченко:

“Цю роботу є кому виконувати – є колективи, які знають ці проблеми, є відповідні технічні напрацювання, є відповідний науковий, інженерний, виробничий потенціал. Але для цього потрібне політичне рішення. А також – виділення фінансів”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG