Доступність посилання

ТОП новини

Українська молодь має шанси допомогти розбудувати своє місто


Богдана Костюк Одна з європейських традицій – розвинене й ефективне місцеве самоврядування. Для України цей процес є новинкою. Експерти ж ООН стверджують, що ще сто років тому українські міські і сільські громади відігравали значну роль у розвитку територій. Принаймні для сучасної України відродження міцних громад і розвиток місцевого самоврядування є проблемою нагальною. Чималий внесок у цю справу робить волонтерська програма ООН - сьогодні її учасники звітували українським журналістам за зроблене.

Київміськрада
«Мені не подобається, що Київ – красиве багате місто, а Шостка – бідна і брудна...». Це написав київський учень в анкеті, яку йому та ще майже двом тисячам школярів запропонували соціологи з Інституту імені Горшеніна. А дівчинка з Луганська написала: «Я хочу, щоб політики дали більше прав громадам, бо люди на місцях краще знають, чого потребує їхнє місто чи село для свого розвитку».

Волонтерська програма ООН, яка працює в Україні, має на меті залучити молодь до розв‘язання соціальних проблем свого населеного пункту. Французький волонтер ООН Алексіс Гаденн підрахував, що за сприяння ООН та Європейської комісії в українських селах і маленьких містах створені понад тридцять молодіжних центрів. Алексіс разом з колегами з Німеччини, Польщі і Данії працював у цих центрах на Житомирщині і Чернігівщині. Він розповідає про свої враження:

«Ми вирішили поділитися своїм досвідом роботи у місцевих громадах з підлітками і молоддю у тих населених пунктах, де працювали. Ми запропонували їм соціально активну гру під назвою «Мер міста». Ми хотіли, щоб молоді люди визначили для себе – які проблеми у своєму місті чи селі вони вважають головними, і якими методами їх долатимуть. І, завдяки грі, ми їм дали зрозуміти, що вони спроможні долучитись до розв‘язання цих проблем. І також нашою метою було поділитися власним досвідом, щоб вони зрозуміли: у своєму містечку чи селі вони можуть змінити життя на краще власними силами.»

А координатор Програми волонтерів ООН Енн Меррілл каже, що її найбільше вразила в роботі у маленьких містечках і селах України –доброзичливість і відкритість людей, те, що молодь готова допомагати старшим долати негаразди і соціальні проблеми.

А спів-голова Всеукраїнського молодіжного центру «Альтернатива – В» Оксана Юрик каже:

«Наша організація намагається акумулювати бажання молоді робити щось корисне. МИ черпаємо свій досвід від наших партнерів з-за кордону. Але уперше в нашій історії був організований проект, за допомогою якого нам вдалося достукатись до невеликих населених пунктів і подарувати можливість спілкування з представниками різних країн у невеличких громадах. І також показати, що дуже багато буде залежати від бажання місцевої молоді».

Програма волонтерів ООН показала, наскільки ефективною може бути робота з вирішення нагальних проблем молоді і місцевих громад. Координатор Програми волонтерів Енн Меррілл повідомила, що ця програма і надалі працюватиме в Україні у рамках міжнародних програм «Чорнобильська програма відродження» та «Створення безпечного середовища для молоді України».
XS
SM
MD
LG