Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщині бракує генетично чистих продуктів


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 10 вересня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Дніпропетровщина потерпає від засилля генетично модифікованих продуктів. Фахівці кажуть, у регіоні наразі практично неможливо знайти генетично чистих ковбасних виробів.

На одному з ринків Дніпропетровська. Що з цього можна їсти?
Картоплю з генами отруйної змії не їсть колорадський жук, помідори з генами морської риби не псуються при транспортуванні… Нові, здавалося б корисні властивості генетично модифікованих продуктів. Однак фахівці б’ють на сполох — у дніпропетровських магазинах практично не залишилося генетично чистої їжі. Виробники, кажуть вони, вже навіть не соромляться писати про вміст у своїй продукції емульгаторів, стабілізаторів, консервантів, та щодо генетичної чистоти складових — жодного слова.

Між тим в обласному Управлінні захисту прав споживачів стверджують — найпоширеніший генетично модифікований продукт — соя — присутній практично в усьому, що ми їмо, від хліба та дитячого харчування до ковбас найдорожчих марок. Фахівець відділу якості продуктів Ніна Перепелиця розповідає про один з експериментів, проведений експертами Управління захисту прав споживачів:

«Було придбано більше 40 зразків ковбасної продукції і проведено дослідження, і з’ясували, що кожен з них включає в якихось пропорціях генетично модифіковані продукти».

Дніпропетровський еколог, представник Міжнародного центру «Екостар» Віктор Хазан уже майже 10 років домагається від парламенту ухвалення закону щодо модифікованих продуктів. Ще у 90-ті він розробив власний законопроект. Фахівець стверджує — за час, що минув, генна інженерія сягнула такого розмаху, що повністю заборонити реалізацію продукції вже неможливо, однак виробників треба зобов’язати наносити маркування «ГМО» на упаковку. Люди мусять хоча б знати, що їдять і чим при цьому ризикують, — впевнений Віктор Хазан:

«Може алергія виникати у зв’язку з цим, можуть зміни в організмі — порушення обміну речовин. Приміром, вовчі ягоди не можна їсти, це всі знають. А це — нам дають. Ми не знаємо. Треба, щоб хоча б 50 років пройшло, щоб бачити якісь ефекти».

Між тим більшість дніпропетровських жінок звикли купувати те, що їм пропонують у магазинах чи на ринку. Генетичною чистотою продуктів цікавляться рідко:

«Продавець ніколи не скаже, у більшості випадків і сам мало що знає, та ще й не дуже зацікавлений нас інформувати».

«Що нам продають, те ми й беремо».

«Ніколи на етикетці не вказано — що туди входить, якої якості ковбаса, чи можна її взагалі їсти, скільки там відсотків сої. Взагалі нічого нам, споживачам невідомо».


Цього літа Кабмін ухвалив рішення, яким зобов’язав виробників інформувати споживачів про вміст генетично модифікованих організмів у продукції, однак відповідного маркування на етикетках так і не з’явилося. Наразі в Україні є лише дві лабораторії, здатні виявляти вміст ГМО, перевірити всю імпортовану та вітчизняну продукцію вони не в змозі.
XS
SM
MD
LG