Доступність посилання

ТОП новини

11 вересня і війна в Іраку лише посилили міжнародний тероризм. Ющенко вважає пропозиції Януковича чужими національним інтересам України (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 10 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало впливових європейських газет продовжують і на початку цього тижня детально обговорювати проблеми терористичних загроз напередодні шостої річниці 11 вересня. Преса також висвітлює загострення політичних дискусій в Україні та оприлюднює реакції президента Віктора Ющенка на виголошені наміри партії Віктора Януковича провести референдум щодо російської мови і НАТО.


В німецькій пресі висвітлюється дискусія в урядових структурах цієї країни щодо юридичного обґрунтування підсудності громадян, які брали чи беруть участь у терористичних навчаннях в таборах ісламістів на афгано-пакистанському кордоні. Німецька «Ді Вельт» нагадує, що «троє затриманих в Зауерланді за підозрою в тероризмі –двоє навернутих в іслам німців та один громадянин Німеччини турецького походження – а також чимало їхніх спільників з мережі у понад 50 осіб, також проходили вишкіл в тих же таборах на афгано-пакистанському кордоні». Газета також інформує, що ці табори після нищівних авіаційних ударів американців стали більш мобільними і важко контрольованими навіть зі супутників.

«Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» вважає, що активізація ідеологів ісламського тероризму, нове явище «бін-ладінізму» на противагу ліберальним цінностям демократії, все це застукало Захід зненацька. Ця газета, як й інші європейські видання, констатує, що на Заході до сьогодні недооцінювали ідеологічних зусиль «джихадистів». Тому не є дивним, що чимало газет звертають увагу на активізацію «вербувальних» зусиль радикальних ісламських сект у Європі. Про це сьогодні пишуть і британські видання «Таймс» та «Дейлі Телеґраф». Газети відзначають, що радикальні ісламістські організації на кшталт «Деобанді» чи «Хізб ут-Тахрірі» набирають собі рекрутів в ісламських університетах Британії.

Ці видання також підкреслюють, що чимало завербованих у такий спосіб студентів потім відправляють для навчання за кордон і підготовки до терористичних актів. Іспанська «Ель-Паїс» вважає, що 11 вересня породило нове покоління терористів, на кшталт «бельгійки Мюріель Дегок, яка поїхала в Ірак і принесла там себе в жертву в одному з терактів... а це вже не іммігранти-мусульмани в першому чи другому поколінні...».

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» торкається теми України. Газета інформує, що президент Віктор Ющенко у своєму інтерв’ю охарактеризував пропозицію Партії регіонів щодо референдуму про статус російської мови та про вступ до НАТО такою, що « суперечить національним інтересам». Ющенко вважає, що ця пропозиція є свідченням того, що Партії регіонів «ще необхідно засвоїти отримані уроки».

Популярний німецький часопис «Дер Шпіґель» вважає, що головна помилка Віктора Ющенка у тому, що він «необдумано погодився на поспішну ревізію основного закону під час «помаранчевої революції»... а зараз Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко прагнуть знову до змін та повернення президентської республіки».
XS
SM
MD
LG